...

E-health gehandicaptenzorg

E-health vindt steeds meer zijn weg in de gehandicaptenzorg. Tablets, toezichthoudende technieken en internet worden hier steeds vaker gebruikt. De meerderheid van de begeleiders gebruikt vaak een tablet of een laptop om gegevens van een cliënt op te halen of om informatie te zoeken op internet. Persoonsalarmering wordt frequent ingezet en door middel van camerabeveiliging wordt toezicht gehouden.

Het gebruik van medicijnendispensers in de gehandicaptenzorg neemt toe. Deze dispensers zorgen ervoor dat een cliënt op tijd en de juiste medicijnen inneemt. De medicijnen rollen automatisch uit het apparaat in een zakje. Hierdoor worden er minder vaak fouten gemaakt wat betreft de medicatie. Er wordt nog veel onderzoek gedaan om meer zicht te krijgen waarin verschillende e-health toepassingen bijdragen aan de gehandicaptenzorg.

Het is geconstateerd dat mensen met een handicap of een verstandelijke beperking meer in aanraking komen met de justitie. Een handicap of beperking lijkt een risicofactor te kunnen zijn voor het nemen van minder verstandige beslissingen. Hiervoor is een e-health programma opgezet: ‘Weet wat je kan’. Door dit programma leer je jezelf beter kennen en vermindert de kans op herhaling van een minder verstandige keuze. Dit programma wordt ingezet in combinatie met gesprekken met een behandelaar. Het online programma is als het ware een vertaling van de behandelingen die erna terug te lezen zijn. Wat opvalt is dat veel jongeren met een handicap of een verstandelijke beperking liever werken met een computer of een mobiele telefoon dan een papieren boek. De verwachting is dan ook dat deze doelgroep nu eerder aan de slag gaat met dit programma.

Het e-health programma bestaat uit filmpjes, tekeningen en illustraties. Er wordt meer beeldmateriaal gebruikt dan gebruikelijke programma’s. Het bevat veel vragenlijsten waardoor het de cliënt stimuleert om na te kunnen denken over onder andere zichzelf, maar op een niet al te zware manier. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd wat ze nu van hun leven vinden en waar ze graag naar toe zouden willen werken. De antwoorden kunnen worden ingevuld door middel van smileys. Dit is makkelijker, luchtiger en sommige cliënten kunnen het lastig vinden om te schrijven. De vragenlijst kan ook worden ingesproken zodat de cliënt de mogelijkheid heeft om te luisteren. In totaal bestaat dit programma uit 9 sessies waarvan de eerste een welkomstsessie is en de laatste een samenvatting. De behandelaren kunnen meekijken met de cliënt. Op die manier wordt de voortgang gemonitord en kan het besproken worden in de sessies.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: