...

Interview met Mr. van L. over zijn ervaringen met Wolk (cliënt met Wolk)

Hoe lang gebruikt u Wolk al?

Ik gebruik de Wolk Heupairbag nu ongeveer een half jaar.


Bent u er blij mee? Waarom wel / niet?

Ja, ik ben erg blij met de Wolk. Ik draag hem alleen niet even consequent. Dat zou ik wel moeten doen.


Hoe is uw dagelijks leven veranderd sinds u Wolk draagt?

Ja mijn leven is absoluut verandert. Ik voel me een stuk veiliger sinds ik de Wolkdraag. Hij functioneert uitstekend.


Bent u wel eens gevallen? Zonder Wolk en met Wolk?

Nee ik ben nog nooit gevallen.


Wat vinden uw vrienden / familie ervan?

Ik ben erg actief in de ‘ouderdom wereld’ zal ik maar zeggen en zet me in voor lotgenoten met bijvoorbeeld alzheimer of problemen rond stabiliteit. Ik ben eigenlijk een promotor van Wolk, ik deel flyers van jullie uit en andere zijn hierdoor ook razend enthousiast net zoals ik ben. Veel mensen vinden het alleen erg duur maar dat kunt u wel begrijpen denk ik.


Zou u het aanraden? Aan wie?

Ja zeker! Wat ik al zei ik deel het met veel mensen ik ben eigenlijk een promotor van Wolk! Verder wil ik u bedanken en hoop ik dat jullie nog veel producten gaan verkopen

Interview met Mw. te G. – fysiotherapeut en projectleider Wolk bij Stichting Eykenburg

Wat is de aanleiding geweest om de samenwerking met Wolk aan te gaan?

Eykenburg staat erg open voor innovaties. Daarbij zijn heupbreuken enorm impactvol voor de ouderen en ook bij ons. Toentertijd waren er ook veel fracturen bij ons.


Hoe heb je jouw rol als projectleider ervaren?

Hartstikke leuk, uitdagend, maar ook arbeidsintensief. Veranderingen aanbrengen is altijd een moeilijk punt. Begin is moeilijk om mensen te overtuigen van nut voor patient maar ook voor collega. Later is de uitdaging om het draaiende te houden. Jammer van Corona, want ik ging net een fase in dat ik een stapje terug kon doen. Nu moeten we weer een beetje opnieuw beginnen, want nieuwe cliënten, en nieuwe verpleging.


Op welke manier hebben jullie intern voor een goede implementatie gezorgd?

In het begin door veel gesprekken te voeren met allerlei functionarissen (artsen, EVV’ers, teamleiders, verpleegkundig specialisten). De artsen zijn cruciaal door de verwijzing. Als de arts / verpleegkundig specialist niet meteen bij binnenkomst signaleert, dan komt Wolk pas veel later in beeld. EVV’er verantwoordelijk voor contact / overtuigen met familie.


Hoe hebben jullie de juiste cliënten geselecteerd?

We hebben twee aanvoerroutes:
1.) Cliënten die binnenkomen en worden naar mij doorverwezen door artsen / Verpleegkundige specialisten (“cliënt komt binnen met oormerk valgevaarlijk”) met suggestie Wolk! Dat doen ze inmiddels meer op hun gevoel, dan op het oorspronkelijke lijstje in- en exclusiecriteria. Of Wolk wordt ingezet laten ze dan aan mij over.
2.) De andere aanvoerroute is cliënten die al binnen zijn en die achteruitgaan. Dan is het de EVV’er / teamleider / zorgmedewerker die het signaleert en aangeeft bij mij.


Kun je beschrijven hoe de pilotfase van 3 maanden is verlopen?

We hebben in de eerste 3 maanden veel mensen laten kennismaken met het product en de mensen van Wolk hebben ook veel geholpen: uitleggen / toelichten / herhalen. We zijn begonnen op 2 afdelingen (1x PG en 1x Somatiek). Hoe reageert iedereen daarop? En daarna, nadat er een positieve houding ontstaat doordat het product zich bewijst, langzamerhand uitrollen.


Kun je iets vertellen over hoe cliënten Wolk hebben ervaren?

JPG zagen we tegenop, maar 80% van degenen aan wie wij het aanbieden accepteert het als voldongen feit. ’s Ochtends om, ‘s avonds af, niks aan de hand. Er zijn ook cliënten waar we het niet eens proberen, omdat ze toch altijd alles uit elkaar trekken. Bij somatiek moet je veel meer op inpraten / overtuigen. Sommigen zijn superblij met Wolk want die voelen meer vrijheid / hebben vertrouwen gekregen. Een andere groep blijft er moeite mee hebben. Moeite met toiletgang bijvoorbeeld, en daar hebben ze dan soms ook zorg nodig. Maar meestal blijven ze dan toch Wolk dragen omdat het ze zekerheid geeft.


Wat zijn de reacties die je vanuit de zorg hebt gekregen?

Over het algemeen erg blij, want het geeft wat meer rust bij de verpleging. Ze weten dat de cliënt geborgen is, mocht er een valpartij zijn. Dat geeft hen behoorlijk wat rust. Ik merk ook nog aardig wat geklaag over de handelingen. De nachtploeg laadt de Wolk niet goed op, dan grijpt dagdienst weer mis. Wolks die kwijt zijn intern, ondanks labels e.d. Daarin is de verpleging best fel tegen elkaar. En dat wordt ook gerapporteerd. Maar het is wel “positieve frustratie”, want ze willen wel dat het gewoon goed gebeurt! De zorg gaat het nu echt overnemen, en zij geven de kennis door aan nieuwe collega’s – het wordt hun verantwoordelijkheid en kan ik me terugtrekken. Althans op dat punt zat ik voor Corona…


Wat vind je van de resultaten die zijn behaald?

Erg bemoedigend. Ik heb nog niet het aantal heupfracturen compleet over de jaren, maar er lijkt een afname te zijn.


Hoe kijk je naar de opschaling binnen de organisatie?

Positief. Als ik kijk naar wat we nu hebben bereikt, ben ik positief. Voor Corona waren er 28 ingezet van de 40, maar er was nog zeker meer ruimte voor. Op de locatie van Amy begon de opschaling juist ook goed lopen. We hadden de 40 ingezette Wolks wel kunnen halen.


Hoe zou je de samenwerking met Wolk beschrijven?

Positief: meedenkend en oplossingen aanreikend.


Wat zou Wolk nog kunnen verbeteren of toevoegen aan de Wolk heupairbag?

Wij kijken uit naar bescherming van het kastje op de rug voor tijdens de nacht.


Op welke manier kan Wolk zorgorganisaties nog beter ondersteunen?

Inzetten op verwijzers en op verpleegkundig specialisten – algemeen gezien, als tip zeg maar. Hoe meer artsen dit zien zitten, hoe sneller en makkelijker het ook voor ons zal gaan. Bij ons hebben de artsen het toch 2 maanden vertraagd aan het begin. Nadat we ze bij het pilot plan in detail hebben betrokken gingen ze pas mee.


Wat vind je vanuit jouw rol als projectleider hoe innovatieve oplossingen worden ingezet binnen de stichting?

Prima. Ik merk dat Eykenburg erg open staat voor innovatie. Sinds kort is er ook iemand die zich daar volledig op toelegt.


Heb je nog tips voor andere zorgorganisaties bij het opnemen van Wolk in de dagelijkse zorgroutine?

Het meest belangrijke is: zorg dat je iemand vanuit Wolk project zichtbaar op de afdeling hebt. En probeer nadat het goed gaat iemand op de afdeling zelf verantwoordelijk te maken. Het lijntje moet zeker aan het begin echt kort zijn. En betrek de artsen.

Interview met Mw. W. (dochter van valgevaarlijke PG cliënt intramuraal)

Hoe lang gebruikt uw moeder Wolk al?

Al 2 jaar geloof ik? Pin me er niet op vast, maar al vrij lang!


Bent u er blij mee? Waarom wel / niet?

Ik vind het prettig dat ze beschermd is mocht ze vallen. Ze is erg gevoelig voor breuken. In dat opzicht ideale oplossing. Nadeel is dat het lastig is voor haar zelf om het zelf aan te doen / kan ze niet. Ze staat niet heel stabiel en de coördinatie is niet meer top. Ze vond het aan het begin vervelend, maar na een tijdje hoorde de verpleging haar er niet meer over. M’n moeder is zelf geen fan, omdat ze het zelf niet aan kan doen en ze nog altijd heel zelfstandig is / in het leven staat. Maar ze snapt wel dat ze het nodig heeft.


Hoe heeft u de vallen ervaren?

Ik was er niet bij, maar hoorde het van de verpleging. Ik begreep dat het allemaal heeft gewerkt, dus dat is heel fijn.


Hoe is uw dagelijks leven veranderd sinds uw dierbare Wolk draagt?

Ze woont in het verpleeghuis, dus ik zie haar niet ieder uur. Het geeft me een stuk meer rust. Ik ben blij dat ze de Wolk heeft, want ze is zo valgevoelig. En op die leeftijd een heupbreuk, dat loopt meestal niet goed af. In dat opzicht ben ik blij dat ze hem om heeft. Mocht ze vallen, dan heeft ze een kussen.


Wat vindt uw moeder/vader/dierbare van de Wolk / hoe ervaart hij of zij de Wolk?

Ze zou hem liever niet dragen, maar snapt waarom het goed voor haar is. Aan het begin klaagde ze wel over dat ze hem voelde zitten, maar nu niet meer. Wel heeft ze er moeite mee dat ze het niet zelf aan kan doen. Ze is graag zelfstandig.


Zou u het aanraden? Aan wie?

Ja. Aan mensen die makkelijk vallen en niet stabiel op hun benen staan. Toen ze er mee kwamen dacht ik “alles wat haar beschermt, graag!“.