Pilot studie LUMC naar de effectiviteit van de Wolk heupairbag

Uit een pilot-studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en zorginstelling tanteLouise naar de efficiëntie van de Wolk heupairbag blijkt dat het dragen van een heupairbag het risico op heup- of bekkenfracturen aanzienlijk verkleint.

“Sinds de toepassing van het hulpmiddel daalde het aantal heup- en bekkenfracturen onder de onderzochte groep ouderen met 45 procent.”

Banne Nemeth, orthopedisch chirurg in opleiding en onderzoeker aan het LUMC

Banne Nemeth, orthopedisch chirurg in opleiding en onderzoeker aan het LUMC, heeft het effect onderzocht van de toepassing van 45 heupairbags bij ruim 900 ouderen die tussen 2017 en 2020 langdurige zorg ontvingen bij instelling tanteLouise. Wat blijkt: het aantal heup- en bekkenfracturen na een zijwaartse val is daar sinds de inzet van de heupairbags met bijna de helft afgenomen. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Geriatrics.

VIDEO: DE EFFECTIVITEIT VAN DE HEUPAIRBAG

Tijdens het congres ‘Heupfracturen de wereld uit!’ op 28 september 2021 gaven Banne Nemeth (orthopedisch chirurg in opleiding en onderzoeker aan het LUMC) en Katja Drost (Science Practitioner bij tanteLouise) een toelichting op het onderzoek.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: