...

De meest populaire innovaties op dit moment

De meest populaire innovaties op dit moment in de zorg, ken jij ze al?

Innovaties in de zorg, het worden er (gelukkig) steeds meer

Foto door Anne van Gelder

De heupairbag

Vanuit dit oogpunt heeft Wolk de heupairbag bedacht en ontwikkeld. De airbag is verzonnen door Hans, een meneer wiens moeder vaak viel. Twee studenten uit Delft kwamen met hem in aanraking en pakten de handschoen op.

“Kijkend naar de cijfers over ouderen die vallen, vonden we het hoog tijd voor een oplossing. Een valongeluk is namelijk de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Sterker nog, 1 op de 3 ouderen die een heup breekt, overlijdt binnen een jaar. De ernst van valongevallen bij ouderen blijkt ook uit het grote aantal spoedeisende hulpbehandelingen, ziekenhuisopnamen, sterfgevallen en de daaraan gerelateerde hoge medische kosten”.

In de praktijk blijkt dat alle preventieve maatregelen tegen vallen, het vallen zelf en het bijkomende letsels niet tegengaan. Onze heupairbag gaat het vallen ook niet tegen, maar het zorgt er wel voor dat de kans op letsel door het vallen significant kleiner wordt. Met trots kunnen we zeggen dat er inmiddels ruim 100 ouderen zijn gevallen, zonder hier heupletsel aan over te houden.

Stimuleren van innovaties in de zorg

Het zijn niet alleen de universiteiten en startups (zorgvernieuwers) die zich bezighouden met innovaties in de zorg. Zo heeft de overheid vanuit vier overheidspartijen de samenwerking ‘Zorg voor innoveren’ gestart. Vanuit deze samenwerking willen ze “zorgvernieuwers de weg wijzen door informatie te bieden over innoveren in de zorg en te helpen waar nodig.” Hiermee willen ze de zogenoemde zorgvernieuwers stimuleren om te blijven innoveren en de innovaties op de markt te brengen. Zo delen ze bijvoorbeeld de acht geleerde lessen om innovaties in de zorg succesvol te maken:

  • Betrek de doelgroep vanaf het begin
  • Vraag niet alleen input van de voor de hand liggende doelgroepen
  • Leg goed uit wat meewerken voor de doelgroep oplevert
  • De doelgroep kent zichzelf goed, ga uit van hun kennis en vermijd ‘wij weten wat goed voor u is’-gedrag
  • Begin simpel
  • Beloon de inzet van de doelgroep
  • Blijf bij elkaar aangehaakt
  • De doelgroep is meer dan alleen een medisch dossier, je hebt te maken met mensen

Ervaringen van meerdere doelgroepen helpt bij innoveren

Bij Wolk hebben we dit ook ervaren. Zo hebben we niet alleen de ervaringen van ouderen meegenomen, maar ook de ervaringen van mantelzorgers, familieleden en medewerkers uit de zorg. Deze laatste drie groepen zijn namelijk direct betrokken bij vallende ouderen, zowel psychisch (zorgen maken) als fysiek (zorgen voor). Door onze heupairbag zorgen we voor een minder grote aanslag op de zorg en hiermee ontlasten we ook nog eens alle betrokkenen voor een groot deel.

Dit onderschrijft hoogleraar en bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek, Mark van Houdenhoven, ook over onze heupairbag: “Met deze betekenisvolle innovatie, kunnen we dit vraagstuk (vallende ouderen die veel zorg nodig hebben) oplossen, doordat er minder beroep wordt gedaan op de zorg.”

Welke innovaties zijn er nog meer in de zorg?

Maar de heupairbag is natuurlijk niet de enige innovatie in de zorg. Zoals we in de inleiding al zeiden, er komen steeds meer innovaties bij. Dit ervoeren we zelf ook op de innovatie-expo in Rotterdam. En we zouden natuurlijk geen echte technische innovatieve ontwikkelaars zijn, als we niet onder de indruk zouden zijn van andere innovaties voor de zorg. Daarom delen we graag de meest populaire innovaties voor de zorg op dit moment.

Tessa

Tessa is een gezellige kleine robot die mensen helpt met dagstructuur, routine en activatie.
Zo spreekt deze robot de eerstvolgende geplande afspraak of taak uit en geeft ze suggesties voor activiteiten. Deze robot wordt ingezet bij bijvoorbeeld vergeetachtige ouderen, of ouderen die onrust ervaren gedurende de dag of ouderen met een overbelast sociaal netwerk.

Medido Connected

De Medido Connected attendeert, motiveert en observeert patiënten bij het gebruik van medicatie. Dit wordt gerealiseerd door voorverpakte medicatie in de dispenser te plaatsen en deze op het actuele weekprogramma in te stellen. Vervolgens geeft de Medido Connected de gebruiker een signaal wanneer het tijd is de medicatie in te nemen.

Smartglass

De slimme bril die laat meekijken. Op deze manier wordt zorg op afstand toch heel persoonlijk. En niet alleen zorg, ook geluksmomenten worden gedeeld door de Smartglass. Gaan de kleinkinderen bijvoorbeeld naar het circus, door de Smartglass kunnen opa en oma gewoon meekijken.

Druppelbril

De Druppelbril is een uitkomst voor mensen met oogklachten. Vaak kost het moeite om oogdruppels op de juiste manier en zonder te morsen aan te brengen. Met deze bril zijn deze problemen verleden tijd. De bril bevat verschillende openingen en is zo ontworpen dat alle gangbare maten flesjes en pompjes in de bril passen en stevig vastzitten.

Slimme incontinentieluier

Het verwisselen van incontinentieproducten kost veel tijd en vraagt ook lichamelijk veel van medewerkers. Deze luier heeft innovatieve sensortechnologie die de vochtinhoud nauwkeurig meet. Medewerkers zien op hun mobiele telefoon in welke mate het incontinentiemateriaal van een bewoner verzadigd is en vervangen moet worden. Hiermee kunnen onnodige (nacht) verschoningen en lekkages worden voorkomen.

Wassen zonder water

De Wassen zonder water washandjes zijn geschikt voor mensen die bedlegerig zijn of om een andere reden niet goed kunnen douchen. Deze Wassen zonder water washandjes worden veel gebruikt in zorginstellingen voor ouderen en mensen met een beperking, maar kunnen ook heel goed worden gebruikt door medewerkers van de thuiszorg, mantelzorgers en mensen thuis.

Momo Medical

Momo Medical is ook bedacht en ontwikkeld door twee oud studenten van TU Delft. Deze innovatie is een slimme bedsensor, die aangeeft wanneer de verpleging patiënten moet verleggen in bed, om doorlig wonden te voorkomen.

De Molift Raiser

De Molift Raiser combineert de mogelijkheid van een sta-op-hulp en een transferplatform. Het is ontworpen om een proactieve, veilige transfer van de patiënt te garanderen. Daarnaast stonden bij het ontwerp de best mogelijke ergonomische condities voor de zorgverlener voorop.

Hoe kies je als zorgorganisatie de juiste innovatie?

Een mooi voorbeeld van hoe je als zorgorganisatie de juiste innovaties kiest om uit te proberen, is hoe zorgorganisatie De Zorggroep in Limburg dit oppakt. Zij hebben medewerkers gevraagd om een aantal innovaties te prioriteren. Met andere woorden: wat vinden medewerkers zelf dat ze nodig hebben om hen te ondersteunen binnen het werk?
Hiermee vraag je input aan degene op wie de innovaties direct betrekking hebben en je betrekt medewerkers bij de beslissing om een innovatie wel of niet te gebruiken. Welke innovatie er uiteindelijk ook wordt gekozen, door medewerkers in een vroeg stadium te betrekken, vergroot je het draagvlak voor de uiteindelijke keuze.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat medewerkers niet alleen inzicht hebben in hoe een innovatie hen bij de dagelijkse gang van zaken helpt, maar ook wat deze op de lange termijn betekent. Zo voorkomt onze heupairbag niet alleen letsel bij ouderen, maar hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid wordt ook groter. Medewerkers uit de zorg hebben hierdoor weer minder zorgen en minder werkdruk. En minder letsel betekent natuurlijk letterlijk minder zorgen

Zelf onze heupairbag uitproberen?

Wolk wordt al gedragen door meer dan 200 ouderen en tanteLouise heeft als eerste zorginstelling de heupairbag breed in de organisatie in gebruik genomen. Met meer dan 6.500 draagdagen en 100% succesvol opgevangen vallen (geen letsel), weten we zeker dat onze heupairbag de kwaliteit van het leven van ouderen, familie en zorgmedewerkers vergroot.
Benieuwd of deze heupairbag iets is voor jouw organisatie? Of benieuwd hoe we dit middels een pilot kunnen testen? Neem contact met ons door te bellen naar 085-0605556 of hier je gegevens in te vullen.

“Mijn man voelt zich hier duidelijk een stuk vrijer door.”

Partner

“Het geeft mij veel rust dat ik weet dat mijn moeders heupen beschermd zijn”

Partner

“Het geeft mij ook een rustiger gevoel.”

Verzorger

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: