...

5 tips om een zorginnovatie succesvol te implementeren

5 tips om een zorginnovatie succesvol te implementeren

Heb je de keuze gemaakt om een zorginnovatie bij jullie in de organisatie te implementeren? Misschien heb je gekozen voor een innovatie die bijdraagt aan het verlagen van de werkdruk, zoals Wolk heupairbag? Of een innovatie die bijdraagt aan gezelschap voor cliënten, zoals Tessa de robot? Of een innovatie voor meer overzicht, zoals de Momo Medical om doorligwonden te voorkomen? Welke innovatie het ook is, super goed en hopelijk werpt het snel zijn vruchten af. 

Maar eigenlijk gaan we hier al de mist in. Want hopen dat deze zorginnovatie snel zijn vruchten afwerpt, is zonde. Je wilt dit niet hopen. Je wilt hiervoor zorgen. Er actief aan bijdragen dat de zorginnovatie werkelijk bijdraagt aan het verlagen van de werkdruk, een fijner leven, meer overzicht of waar je het ook voor in zet. Hoe je hiervoor zorgt? We geven je vijf tips om een zorginnovatie succesvol te implementeren.

1. Maak je keuze voor een zorginnovatie niet alleen.

Het komt nog te vaak voor: zorgorganisaties die een innovatie kiezen zonder breder draagvlak. Maar dit is een gemiste kans, want het implementatieproces van een innovatie begint al bij de keuze voor deze innovatie. Ondanks dat de innovatiemanager vindt dat deze innovatie interessant is en alle voordelen hiervan ziet, moeten je medewerkers dit ook vinden. En daarom zijn je medewerkers je belangrijkste doelgroep bij de keuze voor een zorginnovatie.

Door gezamenlijk te kiezen voor een innovatie, is de kans vele malen groter dat uiteindelijk alle medewerkers ook echt willen werken met zo’n innovatie. Het draagvlak is groter, medewerkers voelen zich serieus genomen en betrokken. Maak daarom de keuze voor een zorginnovatie niet alleen.

2. Betrek medewerkers én mantelzorg

Daarom is het belangrijk om medewerkers én ook mantelzorgers te betrekken. Door hen te betrekken leer je namelijk direct angsten, valkuilen en tegenwerpingen kennen. Door hen hierin serieus te nemen, door te luisteren naar hun input en door hier ook echt iets mee te doen, wordt het een gezamenlijke keuze. Medewerkers en mantelzorgers voelen zich betrokken en serieus genomen en de kans is groot dat ze ambassadeur worden van de keuze die jullie uiteindelijk samen maken.

Laat de doelgroep weten wat je van hen verwacht. Wat levert meewerken en meedenken op? De doelgroep kent zichzelf goed, ga uit van hun kennis en vermijd ‘wij weten wat goed voor u is’-gedrag.

3. Zet een heldere visie op

Waarom is het belangrijk om zorginnovaties te implementeren? Voor wie doe je dit? Wat levert het medewerkers en cliënten op? Veel zorginstellingen hebben een visie geformuleerd over innovatie die veel moeilijke termen bevat en die niet tot de kern komt: waarom willen we dit?

Maar om draagvlak te creëren en om een innovatie succesvol te implementeren, moet elke doelgroep weten waarom dit belangrijk is. Stel een visie op die inspirerend is, die simpel te onthouden is en die ingaat op wat het de medewerker en cliënt oplevert.

4. Integreer de zorginnovatie in het werkproces

Uiteindelijk wil je natuurlijk dat een zorginnovatie onderdeel wordt van het werkproces. Maar dat gaat niet over één nacht ijs helaas. Elke verandering heeft tijd nodig om, geduld is daarom ook een schone zaak bij het implementeren van zorginnovaties. Heb je een aantal medewerkers die ambassadeur zijn van de innovatie? Gebruik hun ervaringen met de innovatie binnen het werkproces en verspreid dit binnen de organisatie. Zorg ook voor workshops en uitleg, zodat iedereen kan wennen aan het nut en voordeel van een innovatie.

Ook is het belangrijk om bezwaren, klachten en tegenwerpingen over de innovatie serieus te nemen. Dit betekent niet dat je de innovatie hoeft te verbannen, het betekent wel dat je luistert en terugkoppeling geeft op wat je met de feedback doet.

5. Blijf oog houden voor de toekomst

Op het gebied van innovaties gebeurt er veel. Als voorbeeld heeft Wolk inmiddels al meerdere updates gehad en hebben we binnen twee jaar zelfs al de nieuwste versie gelanceerd met GPS tracker: De Wolk+

De doorontwikkelingen van zorginnovaties zijn vaak gebaseerd op de ervaring van de gebruiker en ten gunste van deze gebruiker. Blijf daarom ook oog houden voor de toekomst van de innovatie waar je mee werkt. Welke nieuwe mogelijkheden zijn er inmiddels? Wanneer komt er een nieuwe versie uit? Dit komt allemaal ten goede van de medewerker en van de cliënt.

Wolk ook voor jouw cliënten?

Neem via onderstaand formulier contact op met Wolk om te bespreken wat Wolk voor jouw organisatie kan betekenen

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: