...

Revalidatie gebroken heup ouderen


Een gebroken heup is voor ouderen een ingrijpende operatie met een lang revalidatietraject. 90% van de mensen die een heup breken zijn 60-plussers. Een gebroken heup kan ontstaan door een val of een ongeluk. De symptomen van een gebroken heup bij ouderen zijn: 

  • Er kan niet meer worden gelopen of gesteund op het been. 
  • Het ene been kan korter dan de ander zijn. 
  • De voet kan naar buiten gedraaid zijn. 
  • Er kan hevige pijn worden ervaren. 

De uitkomst is voor ouderen onzeker. Na de breuk en operatie gaan ouderen vaak hard achteruit. Uit onderzoek van het RIVM (bron: www.RIVM.nl) blijkt dat van de 18.000 patiënten per jaar, maar liefst 43% complicaties krijgt zoals: een longontsteking, wondinfecties, delier of decubitus. 1 op de 3 patiënten overlijdt in het eerste jaar na de opname. Ouderen zijn door hun leeftijd erg kwetsbaar. 

Een gebroken heup moet operatief worden behandeld door een orthopedisch chirurg of een traumachirurg. De heup kan worden vervangen door een prothese of er wordt geprobeerd de heup te herstellen door middel van het plaatsen van schroeven en platen. 

Na een operatie aan een gebroken heup bij ouderen volgt een lang revalidatietraject. De patiënt moet opnieuw leren lopen, dit kan met of zonder behulp van een loophulpmiddel. Het bewegen na een operatie begint al vrij snel na de operatie. Meestal zelfs al één dag na de operatie. De patiënt mag dan proberen om uit bed te komen en om op een stoel te gaan zitten. Dit wordt uiteraard gedaan onder begeleiding van een verpleegster en/of fysiotherapeut. Dag 2 mag er al rustig een begin worden gemaakt met lopen, dit gaat om hele kleine stukjes met behulp van een loophulpmiddel. Elke dag na de operatie worden naast de wandelingen, ook de oefeningen uitgebreid. De fysiotherapeut maakt een persoonlijk plan, gebaseerd op de conditie en leeftijd van de patiënt. Als de patiënt naar huis mag, wat gemiddeld gebeurt na een dag of 5 na de operatie, zal de fysiotherapeut regelmatig langs komen om te kijken hoe het gaat met de revalidatie. Het is belangrijk dat er thuis ook actief wordt gewerkt aan de gekregen oefeningen. Dit is erg belangrijk voor een goed herstel. 

Soms moeten er aanpassingen in huis worden gedaan na een operatie aan een gebroken heup bij ouderen. Zo is het belangrijk dat er een stoel wordt geplaatst in de douche zodat de persoon niet kan uitglijden, ook is het handig om extra antislip matjes te plaatsen in gevaarlijke ruimtes zoals de badkamer. 

Lees hier meer over valpreventie bij ouderen 

Wolk Heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: