...

Gebroken heup Wikipedia

Wikipedia is een internet encyclopedie waar informatie te vinden is in alle talen, zo ook over een gebroken heup. De volgende punten worden toegelicht als je op Wikipedia zoekt naar een gebroken heup:

  • Wikipedia onderwerp 1: Klachten en verschijnselen

Een gebroken heup ontstaat vaak door een ongeluk of een val. Als er sprake is van pijn in de heup, bovenbeen, knie of de liesstreek en er kan niet meer op het been gelopen worden, is het waarschijnlijk een gebroken heup. Het kan ook voorkomen dat het ene been net iets korter is dan het ander been.

  • Wikipedia onderwerp 2: De risicofactoren

Een veel voorkomende risicofactor van een gebroken heup is botontkalking, dit heet ook wel osteoporose. Maar er zijn meerdere risicofactoren, namelijk de ziekte van Paget en botkanker.

  • Wikipedia onderwerp 3: Diagnose

De diagnose wordt gemaakt door een arts door behulp van een röntgenfoto. Op deze röntgenfoto, is vrijwel altijd duidelijk te zien of de heup gebroken is. Vaak zijn de patiënten op een oudere leeftijd en moet de gebroken heup vrijwel altijd geopereerd worden. Hierdoor wordt er preoperatief onderzoek gedaan. Naast de röntgenfoto wordt er ook een longfoto gemaakt, bloed afgenomen en er wordt een elektrocardiogram gemaakt. 

  • Wikipedia onderwerp 4: Epidemiologie

Ouderen en vrouwen hebben meer kan op een gebroken heup door botontkalking. Vrouwen ook vaker dan mannen, deze kans is ook groter bij het stijgen van de leeftijd.

  • Wikipedia onderwerp 6: Beleid

Een heupfractuur wordt behandeld door middel van een operatie. Deze operaties worden gedaan door een traumachirurg of een orthopedisch chirurg. Afhankelijk van het type breuk, wordt de breuk herstelt door osteosynthese of het gewricht wordt gedeeltelijk of zelfs helemaal vervangen door een endoprothese. 

Meer weten over een heupoperatie, lees dan dit artikel. 

  • Wikipedia onderwerp 7: Prognose 

Ouderen en kwetsbare mensen lopen een groot risico op als ze getroffen worden door een gebroken heup. Maar liefst een kwart van de 55-plussers die een heup breekt, overlijdt nog binnen een jaar. Dit risico blijft toenemen naarmate de leeftijd toeneemt. Een andere kwart blijf invalide na de operatie. U kunt dus wel stellen dat de prognose zeer slecht is. 

Meer weten over valpreventie, lees dan dit artikel.

  • Wikipedia onderwerp 8: Revalidatie

Ouderen die “te goed” worden verklaard in het ziekenhuis, mogen een paar dagen na de operatie thuis revalideren of in een verpleeghuis. Ouderen revalideren over het algemeen in een verpleeghuis. Dit is goedkoper maar een langdurige ziekenhuisopname is vaak ook niet nodig.

  • Wikipedia onderwerp 9: Preventie

Beweging houdt botten en spieren sterk. Ook calcium en vitamine D zijn goed tegen botontkalking. 

Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: