...

Gebroken heup ouderen

Een gebroken heup komt zeer vaak voor en ontstaat meestal na een val of ongeluk. In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 25.000 heupfracturen per jaar (in de 65+ populatie) en dit neemt aantal neemt met de vergrijzing alleen maar toe. In 2018 is het aantal mensen dat overleed door een accidentele val (na vallen, struikelen of uitglijden) met 600 gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, zo publiceerde het CBS. Een opvallend punt is dat het aantal personen dat door de gevolgen van een val na meer dan 30 dagen overleed, in tien jaar bijna is verdubbeld. De grootste oorzaak voor ‘laat’ overlijden na een val is het breken van de heup. 

Er komt veel leed bij een heupfractuur kijken en voorkomen is daarom beter dan genezen. Lees hier meer over valpreventie.

Het heupgewricht bestaat uit een heupkom en een heupkop. Meestal is er bij een gebroken heup sprake van een breuk vlak onder de heupkop of vlak onder de hals van de heup, het bovenbeenslot. Als de heup gebroken is kan er niet meer op het been worden gestaan. Het been is meestal korter dan het andere been en de voet kan naar buiten gedraaid zijn. Het is belangrijk dat de patiënt direct naar het ziekenhuis gaat voor controle. De arts zal een röntgenfoto maken om te checken of de heup echt gebroken is en waar precies. De behandeling hangt van de plaats en de stand van de breuk af. 

Een gebroken heup moet eigenlijk altijd geopereerd worden en dit wordt zo spoedig mogelijk uitgevoerd. De patiënt moet na de operatie zo snel mogelijk revalideren en weer proberen te lopen. Ouderen herstellen langzaam als ze in bed blijven liggen en hebben dan vaak te maken met bijkomende klachten als doorligplekken. 

Ben jij benieuwd naar de inzet op valpreventie? Download het whitepaper.

Er zijn meerdere soorten operaties mogelijk. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, de breukplaats, de stand van de breuk en de conditie van de patiënt. De heup kan worden geopereerd door bijvoorbeeld een of meerdere schroeven te plaatsen in een plaat, een stevige schroef met een pen in het bovenbeen bot, een gedeeltelijk heupprothese of een gehele heupprothese. 

Het herstel hangt onder andere af aan de gezondheid van de patiënt. Een dag na de operatie van de gebroken heup mogen de ouderen al gaan proberen om te lopen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut worden er oefeningen gedaan om het zelfstandig lopen zo snel mogelijk op te kunnen pakken.

Na de operatie kunnen er een aantal complicaties ontstaan zoals: veel pijn, wondontstekingen en bloeduitstortingen. De patiënt kan ook problemen krijgen met zijn of haar mobiliteit en andere gezondheidskwalen. De geplaatste schroeven, platen en/of pennen kunnen ook losbreken of uitbrelen omdat ze niet bestand zijn tegen de vrijgekomen krachten. Er kunnen diepe ontstekingen ontstaan van het geplaatste kunstmateriaal, gelukkig komt dit zelden voor. 

Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: