...

“Het ontwikkelen van de heupairbag was letterlijk vallen en opstaan”

Hans Schröder, bedenker van de Wolk heupairbag, vertelt over zijn moeder, over hoe een Sinterklaassurprise leidde tot de heupairbag.

Het ontwikkelen van de heupairbag was letterlijk vallen en opstaan

Hans Schröder, bedenker van de Wolk Heupairbag, vertelt over zijn
moeder, over hoe een Sinterklaassurprise leidde tot de heupairbag.

Van Sinterklaassurprise naar heupairbag

‘Lieve Ma, als je deze band bij het uit bed gaan om je middel doet,
heb je geen angst meer om te vallen en gaat lopen vast weer goed.
Mocht je onverhoopt toch een keertje uit balans raken,
blaas dan deze airbag op, waardoor je geen brokken gaat maken.’

Dit schreef Hans in 2012 in een Sinterklaasgedicht voor zijn toen 87- jarige
moeder, Willy Schröder. De surprise kreeg een mooi plekje aan de muur in
haar kamer van het Johannahuis te Wassenaar. Niet veel later kreeg Hans
een telefoontje van het Johannahuis met het verzoek langs te komen. Zijn
moeder was gevallen en men was bang dat ze haar heup had gebroken*.
Onderweg naar het Johannahuis dacht Hans: nou ben ik het zat, ik ga een
echte airbag maken.

Vallen en opstaan

Hans nam contact op met een kennis die lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft had gestudeerd en legde het idee aan hem voor. “Filippo, je kan in de lach schieten of er een weekje over nadenken” Filippo koos voor het laatste. Na een week belde Filippo terug met de opmerking “Ik denk dat het kan” Toen Hans vervolgens vroeg, heb je zin dit product samen met mij te ontwikkelen zei Filippo spontaan “ja”. En zo geschiedde. Hans had het idee, Filippo de ontwikkelkennis en Wolk B.V. werd in 2013 opgericht. In januari 2014 kwam Mendes als werktuigbouwkundige het Wolk team versterken.In samenwerking met professor Heike Vallery van de vakgroep Robotica aan de TU Delft werden de eerste prototypes ontwikkeld. Vanaf het eerste prototype was het letterlijk vallen en opstaan. Zowel Hans, Filippo als Mendes hebben maanden, zo niet jaren, blauwe heupen gehad. Ze hebben zich vrijwillig honderden keren laten vallen, om de Wolk te testen en om het algoritme van de airbag te verbeteren. Inmiddels is de Wolk Heupairbag zo betrouwbaar, dat Hans onbezorgd durft te vallen.

Wolk 1.0 gereed voor pilot maar niemand wil hem dragen

En toen was het moment daar. Na een ontwikkelingsproces van ruim 3 jaar werden er honderd heupairbags gebouwd die op voorhand werden verkocht aan een vijftal zorginstellingen. Euforie zoals je je kan voorstellen. Totdat een paar weken later Hans op kantoor tot zijn schrik van Filippo hoorde “Niemand draagt onze Wolk meer”. Deze 1.0 versie werd boven de kleding gedragen, woog 1kg maar werd als stigmatiserend ervaren door de dragers. Wat een enorme klap was dit, na zo’n spannende fase.

Wolk 2.0 een voorsprong op de concurrentie

Filippo is naar huis gegaan maar kon niet slapen. Hij trok een Wolk uit elkaar, vroeg zich af wat heb ik nou echt nodig en bedacht een platte versie waarvan de airbags al op de heup zaten. Hij leende de naaimachine van zijn moeder en na een paar dagen belde hij Hans met het verzoek langs te komen. Filippo toonde het prototype van de Wolk 2.0: een heupairbag van 450 gram die onzichtbaar onder de kleding en zelfs onder een strakke spijkerbroek kan worden gedragen. “Alle complimenten aan Filippo en Mendes. Dit geeft ons een flinke voorsprong op de concurrentie, maar veel belangrijker: ouderen blijven hem dragen en vergeten zelfs dat ze de Wolk om hebben.” aldus Hans. Wolk was de eerste airbag ter wereld, maar inmiddels heeft Wolk drie concurrenten, in Amerika, Frankrijk en China. Zij leveren echter alle drie een heupairbag van meer dan een kilo die uitsluitend boven de kleding kan worden gedragen. Eigenlijk onze Wolk 1.0.

Wolk 3.0 oftewel de Wolk+ bescherming, preventie én signalering

Sinds begin 2020 is de Wolk + leverbaar. Waar de essentie van de Wolk was om te beschermen blijkt de Wolk + ook een preventieve werking te hebben, zoals een van de dragers zelf aangeeft: “Ik kan geen dag meer zonder de Wolk en ik wil hem ook geen dag missen. Door het dragen van de Wolk voel ik me zekerder en ga ik weer vaker op pad. Ook heb ik minder angst om te vallen waardoor ik ook daadwerkelijk minder val”. De derde essentie van de Wolk+ is de signaalfunctie. Bij een val wordt een contactpersoon (verzorger of dierbare) direct gealarmeerd middels een SMS bericht waarbij tevens de locatie wordt doorgegeven.

*Gelukkig had Willy haar heup niet gebroken. Ze is uiteindelijk op 91-jarige leeftijd na een mooi leven rustig ingeslapen. Ondanks dat ze de Wolk niet meer zelf heeft meegemaakt, heeft ze onbewust een grote rol gespeeld bij het ontwikkelproces als model, luisteraar en bewonderaar. “Ik wil hem wel omhouden” zei ze elke keer nadat ze weer een versie had gepast. Dat deze dummy’s nog helemaal niet werkte, dat maakt een trotse moeder natuurlijk helemaal niks uit.