Wolk Heupairbag https://www.wolkairbag.com De onzichtbare heupairbag Tue, 21 Jul 2020 12:37:56 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://www.wolkairbag.com/wp-content/uploads/2019/09/cropped-W-32x32.png Wolk Heupairbag https://www.wolkairbag.com 32 32 Zorgtechnologie MS https://www.wolkairbag.com/kennisbank/zorgtechnologie/zorgtechnologie-ms/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/zorgtechnologie/zorgtechnologie-ms/#respond Fri, 17 Jul 2020 15:32:28 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027570 De ziekte MS staat voor multiple sclerose. MS is een chronische aandoening van het ruggenmerg en de hersenen. We noemen het ruggenmerg en de hersenen het centrale zenuwstelsel. Helaas is deze chronische aandoening niet volledig te genezen, althans nog niet. Er zijn behandelingen die de ziekte vertragen en daardoor de kwaliteit van het leven verbeteren. […]

Het bericht Zorgtechnologie MS verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
De ziekte MS staat voor multiple sclerose. MS is een chronische aandoening van het ruggenmerg en de hersenen. We noemen het ruggenmerg en de hersenen het centrale zenuwstelsel. Helaas is deze chronische aandoening niet volledig te genezen, althans nog niet. Er zijn behandelingen die de ziekte vertragen en daardoor de kwaliteit van het leven verbeteren. De hersenen en het ruggenmerg, het centrale zenuwstelsel, hebben 3 belangrijk functies: 

 • Het ontvangt informatie van onze zintuigen. 
 • Het verwerkt deze informatie en verbindt het met de herinneringen en de kennis die we hebben.
 • Hierdoor worden de organen en spieren gestuurd. 

Je afweersysteem helpt normaliter bijvoorbeeld bij het doden van een virus maar dit reageert nu ook op je eigen cellen en stoffen. Je eigen stoffen en cellen worden als indringers beschouwd. Het afweersysteem valt het isolatiemateriaal aan. Dit lichaamseigen isolatiemateriaal van de zenuwbaan heet ook wel myelineschede. Dit raakt ontstoken door het afweersysteem dat aanvalt. Door dit ontstaat er een soort van kortsluiting in de zenuwbanen omdat het beschermlaagje wordt beschadigd. De zenuwen raken in de war en kunnen hierdoor signalen niet goed oppikken en vervolgens verwerken. Op lange termijn ontstaan er hierdoor uitvalsverschijnselen. Bepaalde delen van het lichaam kunnen niet of nauwelijks bewegen. De chronische aandoening is niet erfelijk er is wel gebleken dat erfelijke factoren een rol spelen bij het krijgen van deze aandoening. In Nederland bestaat er een kans van 0,1% dat je de ziekte MS krijgt. 

Er zijn verschillende zorgtechnologieën ontwikkeld die ondersteuning bieden voor mensen die de ziekte MS hebben: 

 • Er is een spraaksoftware programma waarbij mensen die niet meer kunnen typen door MS, door te praten alsnog tekst kunnen invoeren op bijvoorbeeld hun televisie.
 • De Wolk Heupairbag is een riem en bedoeld om heupfracturen te voorkomen. De riem wordt onder de kleding gedragen.Wanneer de drager dreigt te vallen, blaast de linker- of rechter airbag zich op waardoor de klap wordt opgevangen en zo een heupfractuur wordt voorkomen. De Wolk heupairbag werkt met sensoren. Deze sensoren meten meer dan 500 keer per seconde de bewegingen en herkennen direct een val. Na de val loopt de heupairbag langzaam leeg. De heupairbag is na het vervangen van het patroon weer herbruikbaar.
 • De actieve tillift, ook wel de Vegro Actief genoemd, is een zorgtechnologie en helpt een persoon om op een comfortabele manier te kunnen staan. Deze actieve lift is erg wendbaar en daarom goed inzetbaar in huis en in zorginstellingen. Dankzij de elektrisch bedienbare pootspreiding wordt het transfer soepel en geleidelijk. Dit maakt het zitten op een bank naar het liggen op bed veiliger en comfortabel. 
 • Domotica staat voor elektrische systemen die bepaalde functies in huis aansturen mogelijk maken. Deze systemen kunnen met de hand bediend worden door middel van een schakelaar. Ook kunnen deze systemen geplaatst worden op een elektrische rolstoel of zelfs werken door middel van een oog- of hoofdbeweging. Dit kan goed helpen voor mensen die steeds minder kunnen bewegen en bijvoorbeeld geen gordijnen meer dicht kunnen doen. 

Het bericht Zorgtechnologie MS verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/zorgtechnologie/zorgtechnologie-ms/feed/ 0
Valpreventie quiz https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-quiz/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-quiz/#respond Fri, 17 Jul 2020 13:38:40 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027562 Test uw kennis over valpreventie! Doe de valpreventie quiz. Beantwoord deze 5 quizvragen en leer van de antwoorden.  Quizvraag 1: Een belangrijke valpreventiemaatregel is dat je regelmatig je medicijnen laat controleren bij de huisarts. Sommige medicijnen kunnen zorgen dat een cliënt eerder valt dan normaal. Dit is het geval bij de volgende medicijnen: 0 Paracetamol […]

Het bericht Valpreventie quiz verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Test uw kennis over valpreventie! Doe de valpreventie quiz. Beantwoord deze 5 quizvragen en leer van de antwoorden. 


Quizvraag 1: Een belangrijke valpreventiemaatregel is dat je regelmatig je medicijnen laat controleren bij de huisarts. Sommige medicijnen kunnen zorgen dat een cliënt eerder valt dan normaal. Dit is het geval bij de volgende medicijnen:

0 Paracetamol

0 Plastabletten

0 Voetschimmel medicijnen


Quizvraag 2: De kans op vallen wordt kleiner als iemand zijn voeten goed verzorgd. 

0 Dit is waar

0 Dit is niet waar

Quizvraag 3: Een belangrijke valpreventiemaatregel is voldoende en licht Hoeveel extra licht heeft een 60-jarige persoon nodig om precies hetzelfde te zien als een 40-jarige persoon?

0 2 keer zoveel

0 5 keer zoveel

0 10 keer zoveel

Quizvraag 4: Hoe ouder je wordt hoe meer spierweefsel iemand verliest, kan je dit voorkomen?

0 Ja, dit is te voorkomen door veel eiwitten te eten

0 Ja, dit is te voorkomen door te zorgen voor voldoende rust

0 Nee, je kunt dit niet voorkomen, je kan het wel vertragen


Quizvraag 5: Om de afname van spiermassa te vertragen is bewegen belangrijk voor ouderen. Oefeningen die je spieren versterken zijn daarvoor essentieel in. Om spieren te versterken, hoelang moet hiervoor geoefend worden? 

0 Een spier wordt na 1 oefensessie sterker

0 Een spier wordt na 20 oefensessies sterker

0 Een spier wordt na 40 oefensessies sterker

0 Een spier wordt na 60 oefensessies sterker

Valpreventie quiz antwoorden 

 1. Plastabletten is goed!

Sommige plastabletten zorgen voor een verhoogd valrisico. De kans op vallen wordt nog groter als mensen plaspillen met andere medicijnen tegelijk gebruiken. Het wordt geadviseerd om regelmatig je medicijnen te laten controleren bij een apotheker of een arts. Het kan zijn dat er maar kleine aanpassingen nodig zijn om het valrisico te verlagen. 

 1. Waar is goed!

Afwijkingen aan voeten, eeltknobbels, ingegroeide teennagels kunnen ervoor zorgen dat mensen niet op een natuurlijke manier gaan lopen. Hierdoor kunnen er problemen met de mobiliteit ontstaan en dit vergroot weer de kans op vallen. 

 1. 5x zoveel is goed! 

Hieruit kan je concluderen dat het belangrijk is dat er goed wordt gekeken naar de lichtsterkte en of dit voldoende is. Mensen met minder zicht hebben meer kans om te vallen. Zorg dat er overal veel licht is, vooral op de gevaarlijke plaatsen in huis zoals in badkamers en ruimtes met veel op- en afstapjes. 

 1. Nee, je kunt het niet voorkomen, wel vertragen is goed!

Spiermassa vermindering bij ouderen is niet te voorkomen, maar wel worden vertraagd. Dit kan door veel te blijven bewegen en door genoeg eiwitten binnen te krijgen. In melkproducten, vlees, vis en vleesvervangers zitten veel eiwitten. 

 1. Een spier is na 1 oefensessie al sterker is goed!

Na 1 sessie met spierversterkende oefeningen worden je spieren al sterker. De spier wordt belast waardoor er spiervezels aangemaakt worden. Het gaat in hele kleine stapjes en daardoor merk je na 1 keer oefenen geen verschil. Maar veel kleine stapjes leiden tot grote stappen en zo zie je dus uiteindelijk wel vooruitgang. 

Het bericht Valpreventie quiz verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-quiz/feed/ 0
Valpreventie test https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-test/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-test/#respond Fri, 17 Jul 2020 13:11:47 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027557 Iedere 5 minuten valt er een 65-plusser dusdanig dat er een behandeling noodzakelijk is op de spoedeisende hulp, dit is alleen al in Nederland. Om persoonlijk advies te kunnen geven over het valrisico van een persoon, kunnen er testen gedaan worden. Zo is er bijvoorbeeld de valpreventie test. Deze test bestaat uit 2 onderdelen: een […]

Het bericht Valpreventie test verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Iedere 5 minuten valt er een 65-plusser dusdanig dat er een behandeling noodzakelijk is op de spoedeisende hulp, dit is alleen al in Nederland. Om persoonlijk advies te kunnen geven over het valrisico van een persoon, kunnen er testen gedaan worden. Zo is er bijvoorbeeld de valpreventie test. Deze test bestaat uit 2 onderdelen: een gedegen valanalyse en een snelle valpreventie test. De valpreventie test kan binnen 1 minuut gedaan worden en bestaat uit slechts 2 makkelijke vragen waardoor er achterhaald kan worden of iemand een verhoogd valrisico heeft. Als uit deze test blijkt dat de persoon een verhoogd valrisico heeft, dan kan er vervolgens een uitgebreide valanalyse af worden genomen. Deze valanalyse bestaat uit verschillende testen waarmee de volgende risicoverhogende factoren in kaart worden gebracht: virusproblemen, angst om te vallen, mobiliteitsproblemen, duizeligheid en medicatiegebruik. In deze analyse staan ook adviezen per factor waardoor aan de persoon direct de juiste adviezen gegeven kunnen worden. Uiteraard kan een persoon met een erg hoog valrisico, ook worden doorverwezen naar een specialist. 

Naast de valpreventie test worden ook 3 elementen onderzocht. Het gaat hierbij om de volgende elementen: 

 • Loopvaardigheid: de loopvaardigheid kan bijvoorbeeld getest worden door de persoon steeds 10 meter te laten lopen in verschillende snelheden en op verschillende manieren. 
 • Spierkracht: Specifieke spiergroepen kunnen beoordeeld worden (MRC-schaal; Hand Held dynamometer. De laatste is objectiever maar minder gebruiksvriendelijk). De handknijpkracht kan hier getest worden en de stoeltest kan gedaan worden: 5 times sit to stand test.
 • Balans: met de Berg Balans Scale (BBS) wordt de balans getest op 14 items. Deze items krijgen allemaal een score tussen de 0 en 4 punten. In totaal zijn er 56 punten te behalen. Ouderen die een score behalen van onder de 45 punten op deze BBS test, hebben een verhoogd valrisico. 

Na deze testen kan er (indien noodzakelijk) een plan worden opgesteld voor valpreventie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doorverwijzen naar een specialist zoals een fysiotherapeut die wekelijkse looptraining kan geven. Of er kunnen aanpassingen in huis worden gedaan zoals de aanschaf van fellere lichten waardoor er beter zicht is. Er kunnen ook op meerdere plekken in huis handvatten geplaatst worden voor meer grip in bijvoorbeeld een badkamer of toilet. 

Valpreventie is belangrijk voor ouderen, Wil je meer weten over de verschillende valpreventie mogelijkheden? Download het whitepaper hier.

Het bericht Valpreventie test verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-test/feed/ 0
Valpreventie verpleeghuis https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-verpleeghuis/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-verpleeghuis/#respond Fri, 17 Jul 2020 13:06:14 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027554 Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Veel ouderen die zijn gevallen ervaren hierna een verminderde zelfredzaamheid. Er ontstaat een angst om opnieuw te vallen, hun leefomgeving moet worden aangepast en ze worden afhankelijk(er) van zorg. Dit kan voor een negatieve spiraal zorgen waardoor de gesteldheid in een rap tempo achteruit kan […]

Het bericht Valpreventie verpleeghuis verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Veel ouderen die zijn gevallen ervaren hierna een verminderde zelfredzaamheid. Er ontstaat een angst om opnieuw te vallen, hun leefomgeving moet worden aangepast en ze worden afhankelijk(er) van zorg. Dit kan voor een negatieve spiraal zorgen waardoor de gesteldheid in een rap tempo achteruit kan gaan. Met valpreventie kan dit voorkomen worden en blijven ouderen fysiek sterker, wordt er een sociale isolatie voorkomen en blijven ze mobieler en actiever. 

Medewerkers van een verpleeghuis kunnen niet alleen het risico op een val verkleinen, zij kunnen er ook voor zorgen dat de gevolgen na een val minder ernstig zijn. In het verpleeghuis kan er op afdelingsniveau, organisatie- en cliëntniveau gewerkt worden aan valpreventie waardoor de veiligheidscultuur verbeterd wordt. Er is zeer nauwe samenwerking nodig met de cliënt en de direct betrokken medewerkers om verbeteringen rond valincidenten te realiseren. 

Valincidenten in een verpleeghuis hebben grote gevolgen, zo stijgen de medische kosten. Deze kosten ontstaan bijvoorbeeld door het aanschaffen van loophulpmiddelen.

Als er sprake is van een breuk bij een cliënt na een val, volgt er een lang revalidatieproces. Maar ook na het revalidatieproces zijn er meer onzekerheden bij de cliënt. De cliënt heeft meer aandacht nodig van de verplegers, dit kost niet alleen meer geld voor het verpleeghuis, maar de werkdruk van de verplegers wordt ook verhoogd. 

Onderstaande verbeteractiviteiten kunnen zorgen voor succesvolle valpreventie. 

 • De risicofactoren voor een val kennen
 • Inventariseer regelmatig de risico’s van de omgeving en de cliënt
 • Betrek de familie of mantelzorger en de cliënt erbij
 • Houd (bijna-)valincidenten nauwkeurig bij en zet verbeteracties in gang.
 • Neem valpreventiemaatregelen
 • Verbeter de multidisciplinaire samenwerken

Sinds april 2018 zet ouderenzorgorganisatie tanteLouise in Bergen op Zoom vijftig Wolk heupairbags in om hun kwetsbaarste cliënten met valrisico te beschermen. Uit onlangs gepresenteerde resultaten blijkt dat er een afname van 25 heup, bekken- en beenfracturen (46%) is in het jaar waarin Wolk werd ingezet ten opzichte van het jaar daarvoor. In beide periodes bleef het aantal cliënten binnen de zorginstelling tanteLouise gelijk. 

Wil je inzicht in wat de Wolk Heupairbag oplevert in geld, in zorg, in uren, in psychische belasting en in levensvreugde voor senioren zelf? Lees hier meer

Het bericht Valpreventie verpleeghuis verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-verpleeghuis/feed/ 0
Valpreventie osteoporose https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-osteoporose/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-osteoporose/#respond Thu, 16 Jul 2020 15:10:29 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027546 In Nederland zijn er momenteel meer dan 900.000 mensen met osteoporose. Naar verwachting zal dit over 10 jaar stijgen naar 1.300.000. Hiervan is ongeveer 2/3 vrouw en 1/3 man. Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Osteoporose is een aandoening van het bot, hierdoor verdwijnt er steeds meer botmassa uit het bot. De botten worden steeds zwakker […]

Het bericht Valpreventie osteoporose verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
In Nederland zijn er momenteel meer dan 900.000 mensen met osteoporose. Naar verwachting zal dit over 10 jaar stijgen naar 1.300.000. Hiervan is ongeveer 2/3 vrouw en 1/3 man.

Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Osteoporose is een aandoening van het bot, hierdoor verdwijnt er steeds meer botmassa uit het bot. De botten worden steeds zwakker en zijn niet meer bestand tegen grote hoeveelheden druk. Het kan zelf zo zijn dat dagelijkse taken een breuk kan veroorzaken of door een lichte val. Gebroken wervels en breuken in de heup, pols en arm komen veel voor. Het is daarom belangrijk ook valpreventie maatregelen toe te passen. Meestal komen mensen er pas achter dat ze osteoporose hebben nadat ze iets gebroken hebben. Een botbreuk zorgt voor invaliditeit, pijn, vermindering van levenskwaliteit en zelfstandigheid of zelfs vervroegde sterfte. Het is niet zo dat osteoporose hoort bij het ouder worden. Ook al is het helaas niet te genezen, als je er vroegtijdig bij bent, kan het nog veel verbeteren of verdere teruggang voorkomen. Het is dus belangrijk om alert te zijn hierop. Er zijn wel verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de kans dat iemand osteoporose krijgt of erger wordt. Bijvoorbeeld: 

 • Het geslacht. Osteoporose komt meer voor bij vrouwen
 • Erfelijkheid
 • Reuma
 • Epilepsie
 • De ziekte van Crohn 
 • Een overactieve schildklier 
 • Het gebruik van bepaalde medicatie
 • Leeftijd
 • Een tekort aan testosteron

Om osteoporose te verbeteren of verdere teruggang te voorkomen zijn er een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

 • Zorg voor een goede levensstijl. Stop met roken en matig het alcoholgebruik.
 • Beweeg elke dag minstens 30 minuten, dit kan bijvoorbeeld wandelen zijn of tuinieren.
 • Let op gezonde voeding. Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Groenten en melkproducten bevatten calcium en zalm is rijk aan vitamine D.
 • Bespreek met de huisarts of voedingssupplementen van belang zijn. 

Omdat osteoporose zorgt voor een verhoogd valrisico heeft door verzwakte botten, is het belangrijk om valpreventie maatregelen te treffen. 

 • Laat regelmatig medicatie controleren door een arts.
 • Zorg voor een optimaal zicht en ga geregeld naar een oogarts.
 • Probeer langzaam recht te staan, maak geen plotse bewegingen.
 • Zorg voor een veilige leefomgeving; plaats antislip matten, zorg voor ondersteuningen in gevaarlijke ruimtes, laat geen snoeren los liggen en verlaag hoge opstapjes.
 • Draag stevige schoenen die goede ondersteuning bieden.

Wil je meer weten over inzetten op valpreventie? Download het Whitepaper.

Het bericht Valpreventie osteoporose verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-osteoporose/feed/ 0
Valpreventie Haarlem https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-haarlem/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-haarlem/#respond Thu, 16 Jul 2020 15:06:35 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027543 In Haarlem en omgeving gebruiken een groep samenwerkende fysiotherapeuten het valpreventieprogramma Otago. De deelnemende fysiotherapeuten zijn opgeleid tot Otago-instructeurs. Het Otago valpreventie programma is een individueel oefenprogramma waardoor de kracht en het evenwicht van kwetsbare ouderen in Haarlem en omstreken kan worden behouden. De fysiotherapeuten overleggen met thuiszorg, huisartsen en indien nodig ergotherapeuten en diëtisten […]

Het bericht Valpreventie Haarlem verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
In Haarlem en omgeving gebruiken een groep samenwerkende fysiotherapeuten het valpreventieprogramma Otago. De deelnemende fysiotherapeuten zijn opgeleid tot Otago-instructeurs. Het Otago valpreventie programma is een individueel oefenprogramma waardoor de kracht en het evenwicht van kwetsbare ouderen in Haarlem en omstreken kan worden behouden. De fysiotherapeuten overleggen met thuiszorg, huisartsen en indien nodig ergotherapeuten en diëtisten om een zo goed mogelijk persoonlijk Otago valpreventie programma te maken. 

Het Otago valpreventie programma is een individueel oefenprogramma dat thuis gedaan kan worden. Het heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere programma’s: 

 • Er worden zeer duidelijke instructies gegeven met een oefenmap waarin de instructies en afbeeldingen staan. 
 • Een aantal bezoeken van een fysiotherapeut worden bij de cliënt thuis afgelegd en daarnaast telefonische consulten. 
 • Fysiotherapie wordt thuis gegeven zodat er in de  eigen vertrouwde omgeving kan worden geoefend. 

Vallen is een groot probleem onder senioren en vaak heeft het persoonlijke, maatschappelijke, ingrijpende en financiële gevolgen. Per jaar vallen er ongeveer één miljoen 65-plussers. Dit leidt soms tot ernstige gevolgen. Het kan zelfs zo erg zijn dat iemand er niet meer van herstelt. 89.000 ouderen worden jaarlijks behandeld omdat ze vallen in of rondom het huis. Het is daarom belangrijk om de benodigde valpreventiemaatregelen aan te passen in huis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het plaatsen van handvatten in gevaarlijke ruimtes zoals badkamers om meer grip te krijgen, of het verwijderen van losse tapijten en kleedjes waar makkelijk overheen te struikelen is. Goede verlichting in huis is ook belangrijk om elke op- en afstap goed te kunnen zien. De directe kosten van een behandeling of een ziekenhuisopname op de spoedeisende hulp bedraagt ongeveer € 9100,-. Dit gaat alleen over de financiële gevolgen maar het geeft ook een mentale klap voor kwetsbare ouderen. Valpreventie is belangrijk en hier wordt ook steeds meer op ingezet. Een voorbeeld is de Wolk heupairbag. Dit voorkomt heupfracturen. In de riem zitten meerdere bewegingssensoren die 500 keer per sonde alle bewegingen van de gebruiker meet en een val wordt direct herkend. Met de heupairbag om kan de gebruiker vrij bewegen en zijn de heupen goed beschermd.

De resultaten van het valpreventieprogramma Otago zijn erg positief. Uit onderzoek blijkt dat er tot 40% minder valincidenten optreden bij ouderen die het individuele programma Otago gedaan hebben. Er worden in Haarlem meerdere valpreventie trainingen gegeven. Er wordt ook regelmatig een informatiedag georganiseerd waar veel informatie verstrekt wordt en waar mensen terecht kunnen met vragen. 

Lees hier meer over valpreventie.

Het bericht Valpreventie Haarlem verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-haarlem/feed/ 0
Valpreventie bij ouderen thuis https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-bij-ouderen-thuis/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-bij-ouderen-thuis/#respond Thu, 16 Jul 2020 15:03:11 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027540 Ouderen die gevallen zijn, hebben vaak veel last van lichamelijk maar ook geestelijk leed. Lichamelijk kan zijn door een breuk of kneuzingen, en geestelijk kan er angst zijn om opnieuw te vallen en de gevolgen wat dit met zich mee kan brengen.  Het is daarom belangrijk om op oudere leeftijd actief te blijven, ogen en […]

Het bericht Valpreventie bij ouderen thuis verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Ouderen die gevallen zijn, hebben vaak veel last van lichamelijk maar ook geestelijk leed. Lichamelijk kan zijn door een breuk of kneuzingen, en geestelijk kan er angst zijn om opnieuw te vallen en de gevolgen wat dit met zich mee kan brengen. 

Het is daarom belangrijk om op oudere leeftijd actief te blijven, ogen en medicatiegebruik regelmatig te laten controleren en stevige schoenen te dragen. Het is ook zeer belangrijk valpreventiemaatregelen bij ouderen thuis te treffen.

Langer thuis wonen zorgt ervoor dat de zorgkosten voor de maatschappij lager worden, omdat de zorg in een verpleeghuis kostbaar is. Maar ouderen willen ook steeds langer thuis wonen en hebben verschillende verlangens in hoe zij willen wonen en hoe ze hun leven willen inrichten. Veiligheid staat hierbij wel voorop.

Hieronder een aantal tips om de veiligheid in huis te optimaliseren: 

– Vervang een douche in bad naar een inloopdouche om hoge opstapjes te voorkomen. In de douche kunnen ondersteuningen geplaatst worden zoals bijvoorbeeld een douchezitje of handvatten.

– Een traplift brengt de bewoner op een veilige, ergonomische en comfortabele manier naar boven en naar beneden.

– Een val kan worden voorkomen door de juiste verlichting in huis. Iemand van 80 jaar heeft ongeveer driemaal zoveel licht nodig om goed te kunnen zien dan iemand van 20. Het gaat dus niet alleen om licht aan of uit. Zorg voor goede verlichting binnen en buiten bij opstapjes. Automatische verlichting kan ook hulp bieden. Zodra u een ruimte binnenkomt, wordt dit opgepikt door bewegingsmelders en zo gaat vervolgens het licht aan. 

– Losliggende tapijten of snoeren zijn gevaarlijk om overheen te vallen of erdoor uit te glijden. 

–  Het is belangrijk om de vloeren te allen tijde de vloer vrij te houden van voorwerpen waarover gestruikeld kan worden. Voor optimale valpreventie is het beter om spullen niet op de grond te leggen maar deze op te bergen in een kast zodat u niet hoeft te bukken om het weer op te rapen. 

Ongeveer de helft van alle valpartijen gebeurt thuis. Door bovenstaande tips kan het risico op een val worden verkleind. Meer weten over Valpreventie? Download het Whitepaper.

Het bericht Valpreventie bij ouderen thuis verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valpreventie-bij-ouderen-thuis/feed/ 0
Valdetectie Apple Watch https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valdetectie-apple-watch/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valdetectie-apple-watch/#respond Thu, 16 Jul 2020 14:55:17 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027537 De Apple Watch serie 4 heeft een valdetectie en kan een harde val herkennen. Wanneer de gebruiker de Watch draagt en valt, wordt er door de Apple Watch op de pols getikt en hij laat een alarm klinken. Vervolgens verschijnt er een waarschuwing om contact met de hulpdiensten op te nemen of om deze melding […]

Het bericht Valdetectie Apple Watch verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
De Apple Watch serie 4 heeft een valdetectie en kan een harde val herkennen. Wanneer de gebruiker de Watch draagt en valt, wordt er door de Apple Watch op de pols getikt en hij laat een alarm klinken. Vervolgens verschijnt er een waarschuwing om contact met de hulpdiensten op te nemen of om deze melding te sluiten door op ‘Alles goed’ te klikken.

Zodra de Apple Watch door de valdetectie na een val een beweging herkent van de gebruiker, wacht de Apple Watch tot de gebruiker zelf op de waarschuwing reageert en zal dus niet automatisch contact opnemen met de hulpdiensten. 

Zodra de Apple Watch merkt dat er ongeveer een minuut na de val geen beweging is gemaakt, telt de Watch af van 30 naar 0. Dit gebeurt terwijl de Watch op de pols getikt en er een luid alarmsignaal klinkt. Dit alarmsignaal zal steeds harder klinken zodat mensen in de omgeving het alarm ook kunnen horen. Als het aftellen afgelopen is en er heeft nog steeds geen beweging plaats gevonden, wordt er automatisch contact opgenomen met de hulpdiensten. Als er verbinding is met de hulpdiensten wordt er door de Apple Watch een audiobericht afgespeeld waarmee de hulpdiensten geïnformeerd worden dat er een harde val heeft plaatsgevonden. De breedte- en lengte coördinaten worden aan dit audiobericht toegevoegd. De eerste keer dat dit bericht afgespeeld wordt, staat het volume op zijn maximale stand. Vervolgens wordt het volume verlaagd zodat de gebruiker, of iemand in de buurt, de eerstehulpverlener kan spreken. Het audiobericht blijft afspelen tot er wordt getikt op ‘stop opgenomen bericht’ of tot het gesprek met de hulpverleners beëindigd wordt. 

Vallen die de valdetectie heeft gemeten, worden vastgelegd in de Gezondheids-app. Dit gebeurt alleen de gebruiker niet zelf heeft aangegeven dat er geen val heeft plaatsgevonden. 

Een ander hulpmiddel met valalarm is de Wolk Heupairbag (www.wolkairbag.com). Dit  is de airbag die zorgt voor een zachte landing als je valt en voorkomt heupfracturen. Dankzij het valalarm wordt een val per sms, met vermelding van de locatie, aan één of meerdere contactpersonen doorgegeven. 

Het bericht Valdetectie Apple Watch verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valpreventie/valdetectie-apple-watch/feed/ 0
Valangst ouderen https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valangst/valangst-ouderen/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valangst/valangst-ouderen/#respond Thu, 16 Jul 2020 14:51:10 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027534 De term valangst wordt gebruikt wanneer iemand blijvend bang is om te vallen en voor de gevolgen die een val met zich mee kan brengen. Valangst komt voornamelijk voor bij ouderen. Ruim de helft van alle zelfstandig wonende 70-plussers heeft last van valangst en 40% van de ouderen vermijdt door deze angst bepaalde activiteiten. Echter […]

Het bericht Valangst ouderen verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
De term valangst wordt gebruikt wanneer iemand blijvend bang is om te vallen en voor de gevolgen die een val met zich mee kan brengen. Valangst komt voornamelijk voor bij ouderen. Ruim de helft van alle zelfstandig wonende 70-plussers heeft last van valangst en 40% van de ouderen vermijdt door deze angst bepaalde activiteiten. Echter is de kans om te vallen groter voor ouderen met valangst dan voor ouderen zonder deze angst. De reden hiervan is dat ouderen paniekaanvallen kunnen krijgen in risicovolle situaties. Ook kunnen ze op een gekunstelde manier bewegen om een val te voorkomen of loophulpmiddelen gebruiken terwijl deze niet nodig zijn. Deze aspecten zorgen er juist voor dat de kans op een val vergroot wordt. 

Oorzaken van vallen ouderen

Om evenwicht te bewaren gebruikt het lichaam verschillende systemen. Zo kan er  rechtop worden gestaan doordat er onbewust via verschillende wegen informatie wordt verzonden naar de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel en motoriek. De informatie wordt verzameld door: de ogen, het evenwichtsorgaan, spanning in de nekspieren, de spierspanning en de huid.

Deze interne en externe informatie werkt via de hersenen in op de spieren die ervoor zorgen dat men niet valt. Naarmate de leeftijd vordert gaan vaak een of meerdere van de bovengenoemde functies achteruit. Dit zorgt ervoor dat het evenwicht gaat wankelen en het valrisico verhoogd wordt. Een val kan ook ontstaan door andere lichamelijke factoren zoals: 

 • Het gebruik van bepaalde medicijnen 
 • Duizeligheid en/of verwardheid
 • Slecht zicht en/of gehoor
 • Depressie of stemmingsklachten
 • Door een eerdere val 
 • Last van mobiliteitsproblemen

Naast lichamelijke factoren zijn er ook omgevingsfactoren die een val kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld door:

 • Te weinig ondersteuningen in gevaarlijke ruimtes, denk bijvoorbeeld aan een trapleuning.
 • Te weinig of slechte verlichting. 
 • Gladde of natte vloeren
 • Losliggende snoeren in huis. 
 • Losse stoeptegels.

Aanpak valangst bij ouderen

Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan het verhelpen van valangst bij ouderen. Zo worden er steeds meer cursussen gegeven om valangst te verminderen. Deze cursussen zijn voor ouderen die zelf last hebben van valangst, maar ook voor familie, mantelzorgers en verplegers om ze te informeren hoe het beste ouderen met valangst kunnen helpen. 

Een fysiotherapeut kan helpen om weer vertrouwen te krijgen in het lopen. Omdat ouderen door valangst vaak op een gekunstelde manier lopen is het ook belangrijk dat een fysiotherapeut helpt om een ze weer op een natuurlijke en zelfverzekerde manier te leren lopen. 

Cognitieve gedragstherapie kan worden toegepast om de valangst te verminderen. Tijdens deze therapievorm leren ouderen om te gaan met situaties waarbij de valangst naar voren komt. Ook wordt er gewerkt aan bezorgde gedachten: leer deze omzetten en probeer realistischer te denken.

Het is belangrijk dat de leefomgeving van zelfstandig wonende ouderen regelmatig wordt gecontroleerd en waar nodig wordt aangepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van antislipmatten in de badkamer, het vastzetten van tapijten, verbeteren van de verlichting voor een beter zicht en het verlagen van hoge drempels.

Wil je meer weten over inzetten op valpreventie? Download het Whitepaper.

Het bericht Valangst ouderen verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valangst/valangst-ouderen/feed/ 0
Revalidatie gebroken heup ouderen https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatie-gebroken-heup-ouderen/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatie-gebroken-heup-ouderen/#respond Thu, 16 Jul 2020 14:39:59 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027531 Een gebroken heup is voor ouderen een ingrijpende operatie met een lang revalidatietraject. 90% van de mensen die een heup breken zijn 60-plussers. Een gebroken heup kan ontstaan door een val of een ongeluk. De symptomen van een gebroken heup bij ouderen zijn:  Er kan niet meer worden gelopen of gesteund op het been.  Het […]

Het bericht Revalidatie gebroken heup ouderen verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>

Een gebroken heup is voor ouderen een ingrijpende operatie met een lang revalidatietraject. 90% van de mensen die een heup breken zijn 60-plussers. Een gebroken heup kan ontstaan door een val of een ongeluk. De symptomen van een gebroken heup bij ouderen zijn: 

 • Er kan niet meer worden gelopen of gesteund op het been. 
 • Het ene been kan korter dan de ander zijn. 
 • De voet kan naar buiten gedraaid zijn. 
 • Er kan hevige pijn worden ervaren. 

De uitkomst is voor ouderen onzeker. Na de breuk en operatie gaan ouderen vaak hard achteruit. Uit onderzoek van het RIVM (bron: www.RIVM.nl) blijkt dat van de 18.000 patiënten per jaar, maar liefst 43% complicaties krijgt zoals: een longontsteking, wondinfecties, delier of decubitus. 1 op de 3 patiënten overlijdt in het eerste jaar na de opname. Ouderen zijn door hun leeftijd erg kwetsbaar. 

Een gebroken heup moet operatief worden behandeld door een orthopedisch chirurg of een traumachirurg. De heup kan worden vervangen door een prothese of er wordt geprobeerd de heup te herstellen door middel van het plaatsen van schroeven en platen. 

Na een operatie aan een gebroken heup bij ouderen volgt een lang revalidatietraject. De patiënt moet opnieuw leren lopen, dit kan met of zonder behulp van een loophulpmiddel. Het bewegen na een operatie begint al vrij snel na de operatie. Meestal zelfs al één dag na de operatie. De patiënt mag dan proberen om uit bed te komen en om op een stoel te gaan zitten. Dit wordt uiteraard gedaan onder begeleiding van een verpleegster en/of fysiotherapeut. Dag 2 mag er al rustig een begin worden gemaakt met lopen, dit gaat om hele kleine stukjes met behulp van een loophulpmiddel. Elke dag na de operatie worden naast de wandelingen, ook de oefeningen uitgebreid. De fysiotherapeut maakt een persoonlijk plan, gebaseerd op de conditie en leeftijd van de patiënt. Als de patiënt naar huis mag, wat gemiddeld gebeurt na een dag of 5 na de operatie, zal de fysiotherapeut regelmatig langs komen om te kijken hoe het gaat met de revalidatie. Het is belangrijk dat er thuis ook actief wordt gewerkt aan de gekregen oefeningen. Dit is erg belangrijk voor een goed herstel. 

Soms moeten er aanpassingen in huis worden gedaan na een operatie aan een gebroken heup bij ouderen. Zo is het belangrijk dat er een stoel wordt geplaatst in de douche zodat de persoon niet kan uitglijden, ook is het handig om extra antislip matjes te plaatsen in gevaarlijke ruimtes zoals de badkamer. 

Lees hier meer over valpreventie bij ouderen 

Wolk Heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Het bericht Revalidatie gebroken heup ouderen verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatie-gebroken-heup-ouderen/feed/ 0