Wolk Heupairbag https://www.wolkairbag.com De onzichtbare heupairbag Wed, 20 May 2020 08:57:20 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.1 https://www.wolkairbag.com/wp-content/uploads/2019/09/cropped-W-32x32.png Wolk Heupairbag https://www.wolkairbag.com 32 32 Revalidatie na heupoperatie https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatie-na-heupoperatie/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatie-na-heupoperatie/#respond Wed, 20 May 2020 08:57:19 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027430 Eerder in het artikel genaamd heupfractuur operatie is genoemd wat voor soort operaties worden toegepast bij verschillende fracturen. Dit artikel geeft aan hoe de revalidatie van de operatie verloopt en wat de complicaties zijn die hierbij komen kijken. Verder geeft dit artikel tips die gevolgd kunnen worden tijdens de revalidatie.  Na de operatie is het […]

Het bericht Revalidatie na heupoperatie verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Eerder in het artikel genaamd heupfractuur operatie is genoemd wat voor soort operaties worden toegepast bij verschillende fracturen. Dit artikel geeft aan hoe de revalidatie van de operatie verloopt en wat de complicaties zijn die hierbij komen kijken. Verder geeft dit artikel tips die gevolgd kunnen worden tijdens de revalidatie. 

Na de operatie is het van belang om zo snel mogelijk te beginnen met bewegen wat zorgt voor een verbeterde bloedcirculatie wat weer bevorderlijk is voor het herstel. De voortgang van de revalidatie is vaak afhankelijk van de patiënt zelf. Hoe meer de patiënt oefent en er actief mee bezig is, hoe voorspoedig de operatie zal verlopen. Verschillende heupfractuur revalidatie oefeningen kunnen worden uitgevoerd liggend dan wel staand, met rollator en zonder hulpmiddelen. 

Een herstelperiode van een heupoperatie kan wel tot een jaar duren. Als de patiënt op oudere leeftijd is, moet er tevens worden onderzocht of er geen sprake is van botontkalking. 

Verder is het van belang voor de patiënt om goed ingelicht te zijn door de dokter zowel vooraf als achteraf aan de operatie. Dit leidt direct tot een sneller en voorspoedig herstel van de patiënt. Zo kan vooraf al informatie gegeven worden over pijnstillers en voeding en kan tevens geoefend worden om met krukken lopen. Medicijnen is, naast het verlichten van de pijn, bevorderlijk voor het revalideren van de patiënt. Voor het gebruik van de juiste medicijnen is het wel van belang dat de patiënt goed is ingelicht door de dokter.

Wij hebben een aantal beperkingen voor u opgesteld die kunnen optreden na een operatie. Een aantal van deze beperkingen zijn alleen voor bepaalde patiënten toepasselijk. 

Eerste weken na de operatie kunt u niet:

 • traplopen
 • autorijden
 • fietsen
 • overige intensieve bewegingen

De Wolk Heupairbag heeft als doel om heupfracturen te voorkomen en dus ook revalidatieperiodes te vermijden. Wolk wordt al veelvuldig ingezet binnen organisaties zoals tanteLouise en Amstelring, waarbij nog niet één drager van de Wolk een fractuur heeft opgelopen. Wilt u meer informatie over de Wolk Heupairbag, klik dan op deze link

Het bericht Revalidatie na heupoperatie verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatie-na-heupoperatie/feed/ 0
Waardevol innoveren in coronacrisis https://www.wolkairbag.com/kennisbank/nieuws/waardevol-innoveren-in-coronacrisis/ Tue, 21 Apr 2020 10:44:09 +0000 https://www.wolkairbag.com/?p=1027248 Het bericht Waardevol innoveren in coronacrisis verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>

Waardevol innoveren in coronacrisis

Innoveren. Welke zorgorganisatie was er voor de uitbraak van het coronavirus nog niet mee bezig? De noodzaak werd de afgelopen jaren steeds duidelijker: meer mensen hebben hoogwaardige zorg nodig en er zijn steeds minder mensen beschikbaar om die zorg te verlenen. Dat vraagt om slimme oplossingen, maar ook om het daadwerkelijk anders te doen.

En in dat laatste zit nou juist de crux. Ook al zijn er nog zoveel mooie innovaties op de markt, het daadwerkelijk succesvol implementeren is voor veel zorgorganisaties nog een grote uitdaging. Want hoe krijg je zorgmedewerkers mee, als de werkdruk al zó hoog is? 

Onderstaande strip is een perfect voorbeeld van doorgaan zoals we gewend zijn en het altijd doen, omdat we te druk zijn om goed naar de alternatieven te kijken. Het stilzetten van de kar met vierkante wielen voelt op dat moment letterlijk als stilstaan. En stilstaan voelt zo slecht in drukke tijden. Maar gaat het je tijd opleveren wanneer je de kar stilzet, de vierkante wielen eraf haalt en de ronde wielen erop monteert? Een retorische vraag natuurlijk.

Dat werkt precies zo met het implementeren van zorginnovaties. Het kost waardevolle tijd om überhaupt te bekijken wat deze innovatie oplevert en het kost nog meer waardevolle tijd om deze innovatie te implementeren. 

De urgentie om te innoveren door het coronavirus

Op dit moment zien we dat het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat innovatieve zorgtechnologie in een rap tempo wordt aangekocht en geïmplementeerd.  Zo is er al jaren een speciale subsidie Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) om ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking langer zelfstandig thuis te laten wonen met behulp van e-health. Aangezien een van de doelstellingen is om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen, heeft het merendeel van de zorgorganisaties in ons land hiermee te maken. Toch werd in de praktijk maar weinig gebruik gemaakt van deze SET-regeling.

Door de uitbraak van het coronavirus is er druk op de ketel gezet om sneller dan ooit zorgtechnologie in te gaan zetten. Op 24 maart jl. maakte het ministerie van VWS bekend dat er daarom direct geld werd vrijgemaakt voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand. Binnen SET is er een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. Deze regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand voor thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Via de regeling is per aanvraag € 50.000 beschikbaar en bij goedkeuring van de aanvraag staat dit bedrag binnen 10 dagen op de rekening. Zo snel worden subsidieaanvragen maar zelden beoordeeld en uitgekeerd!

En wat denk je… doordat de voorwaarden nu zo aantrekkelijk zijn gemaakt kun je bijna niet achterblijven als zorgorganisatie. Binnen 24 uur waren er zoveel aanvragen dat het digitale loket gesloten werd. Een paar dagen later opende het loket voor een 2e keer en binnen 24 uur was het subsidieplafond van 28 miljoen bereikt, Dit geeft wel aan dat de noodzaak om te innoveren in deze coronacrisis als zeer urgent wordt gezien en dat zorgorganisaties ook bereid zijn om er tijd voor vrij te maken om dit serieus aan te pakken.

Zorg op afstand: innovaties maken contact én bescherming mogelijk

Innovaties voor digitale zorg en ondersteuning op afstand zijn op dit moment al niet meer weg te denken. Zorgorganisaties geven aan graag  zo snel mogelijk aan de slag willen met beeldbellen en digitaal contact. Hiermee kunnen ze de broodnodige zorg blijven bieden en tegelijk de zwaar belaste zorgmedewerkers ontlasten. Maar ook innovaties die verder gaan dan alleen in contact staan met de doelgroep, worden nu in alle snelheid aangekocht. 

Zo is er bijvoorbeeld binnen de ouderenzorg veel minder direct contact en begeleiding, waardoor het valgevaar bij kwetsbare ouderen enorm is toegenomen in de afgelopen weken. Het is dan ook niet gek dat zorgorganisaties zelfs in deze tijden investeren in de Wolk heupairbag. Ze kiezen speciaal voor deze innovatie, omdat Wolk enerzijds vallen tegengaat en anderzijds voorkomt Wolk heupfracturen wanneer iemand wel valt. En doordat Wolk heupairbag bij een val automatisch een alarmsignaal naar één of meerdere personen naar keuze stuurt is Wolk een effectief hulpmiddel voor ‘bescherming op afstand’. Daarnaast is het ook nog eens een arbeidsbesparende zorgtechnologie.

Een recent gepubliceerd onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam naar de hoeveelheid extra inzet van medewerkers na een val in het verpleeghuis, laat zien dat er maar liefst 284 extra zorguren in het verpleeghuis nodig zijn bij een heupfractuur. Deze uren zijn nu heel hard nodig voor andere kwaliteitszorg en ziekenhuisopnamen willen we zoveel mogelijk voorkomen. 

“Valincidenten in het verpleeghuis hebben grote gevolgen voor de extra inzet van het personeel”.

De impact van de coronavirus pandemie op de zorg en samenleving is groot. Zoals het er nu naar uitziet gaat deze crisis nog wel een tijd voortduren. Daarom willen zorgorganisaties innovaties inzetten die niet alleen nu waardevol zijn, maar ook voor in de toekomst. Ze zijn op zoek naar slimme oplossingen om patiënten en cliënten te ondersteunen, maar ook om het zorgmedewerkers efficiënter te kunnen laten werken en hoge kwaliteit zorg kunnen leveren. 

Gelukkig zien we dat er veel mooie initiatieven zijn en ook samenwerkingen tussen zorgorganisaties ontstaan om de zorg om op een snelle manier op weg te helpen. Dat is mooi om te zien, want van en met elkaar leren binnen het innoveren, dat is toch het meest waardevol.

Minder leed, minder werkdruk en een arbeidsbesparende zorgtechnologie

De Wolk heupairbag. Met 100% succesvol opgevangen vallen (geen letsel), weten we zeker dat Wolk de kwaliteit van het leven van ouderen, familie en zorgmedewerkers vergroot. 

Benieuwd naar de besparingen door de inzet van Wolk? Neem dan contact met ons op.

Voor vragen kun je ons bellen op 085-0605556 of hier je gegevens in te vullen.

Het bericht Waardevol innoveren in coronacrisis verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Gebroken heup overlijden https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-overlijden/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-overlijden/#respond Tue, 31 Mar 2020 13:26:15 +0000 http://www.wolkairbag.com/?p=1026969 Het bericht Gebroken heup overlijden verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>

Het is geen goed voorteken wanneer ouderen op leeftijd een heup breken. Dit blijkt uit een Belgisch prospectief cohortonderzoek onder ruim 730.000 ouderen. De ouderen die hun heup breken zijn meestal 50+. Van die ouderen die een gebroken heup hebben overlijdt er maar liefst 15 tot 20% aan de gevolgen hiervan. De overige ouderen moeten over het algemeen hun leeftijdsverwachtingen bijstellen. Zelfs 10 jaar na de gebroken heup ligt de leeftijdsverwachting nog een stuk lager dan bij leeftijdsgenoten die niks braken. Het overlijden kan komen door de hersteloperaties of andere complicaties. Na de operatie kunnen er problemen ontstaan zoals bloeduitstortingen en wondontstekingen.

Ook kan de patiënt problemen krijgen door het nog niet goed mobiel zijn (bijvoorbeeld longontsteking) of van andere gezondheidskwalen (bijvoorbeeld hartproblemen of ontstaan van verwardheid). Daarnaast kan het zo zijn dat de geplaatste schroeven en/of pen of plaat niet bestand zijn tegen de vrijgekomen krachten en in tweede instantie weer losbreken of uitbreken. Ook diepe ontstekingen van het geplaatste kunstmateriaal kunnen ontstaan, maar deze zijn gelukkig zeldzaam.

Er komt een veel leed bij een heupfractuur kijken en voorkomen is daarom ook beter dan genezen. Lees hier meer over valpreventie.

Het Belgische onderzoek heeft ook nog onderscheidt tussen mannen en vrouwen ontdekt. 3 maanden na een gebroken heup hebben vrouwen 6 keer meer risico om te overlijden dan zou worden verwacht als je kijkt naar hun leeftijd. Bij mannen blijkt in diezelfde periode de sterftekans toegenomen met een factor 8. Nadat de eerste 3 kritische maanden overleefd zijn, daalt het risico op sterven snel, maar het blijft een hoger risico ten opzichte van leeftijds- en seksegenoten zonder een gebroken heup. 

In 2018 is het aantal mensen in Nederland dat overleed door een accidentele val (na vallen, struikelen of uitglijden) met 600 gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, zo publiceerde het CBS. Een opvallend punt is dat het aantal personen dat door de gevolgen van een val na meer dan 30 dagen overleed, in tien jaar bijna is verdubbeld. De grootste oorzaak voor ‘laat’ overlijden na een val is het breken van de heup. 

Vaak stellen mensen zichzelf de vraag is het verstandig om een ouderen dan nog te opereren aan de heup als de kans op overlijden zo groot is. Volgens de huidige inzichten moet de reflex om zo snel mogelijk te opereren, ingegeven door richtlijnen en kwaliteitsindicatoren, voorafgegaan worden door een multidisciplinair overleg met de orthopeed/traumatoloog, internist ouderengeneeskunde, anesthesioloog en zo mogelijk een specialist ouderengeneeskunde. Hierbij kan – in overleg met patiënt en familie – ook ter sprake komen of de operatie zal leiden tot mobiliteitsherstel en het voorkomen van complicaties, of juist het risico op overlijden onevenredig bespoedigd.

Op dit gebied ontwikkelen zich vele initiatieven waarbij vooralsnog bewijs voor de effectiviteit ontbreekt, evenals inzicht in ervaren kwaliteit van leven en sterven. Naast opereren is er ook de optie voor een palliatief traject, waarbij iemand comfortabel kan sterken door morfine toe te dienen. Dit wordt ook als optie gegeven omdat een operatie zoals eerder vermeld een enorme aanslag kan zijn voor ouderen op hun gezondheid. 

Om heupfracturen te voorkomen heeft Wolk heupairbag als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld die heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Het bericht Gebroken heup overlijden verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-overlijden/feed/ 0
Gebroken heup Wikipedia https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-wikipedia/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-wikipedia/#respond Tue, 31 Mar 2020 13:25:18 +0000 http://www.wolkairbag.com/?p=1026974 Wikipedia is een internet encyclopedie waar je informatie kunt vinden in alle talen, zo ook over een gebroken heup. We delen een aantal onderwerpen rondom een gebroken heup die worden besproken op Wikipedia, met daarbij een kleine omschrijving: Klachten en verschijnselenEen gebroken heup ontstaat vaak door een ongeluk of een val. Als er sprake is […]

Het bericht Gebroken heup Wikipedia verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Wikipedia is een internet encyclopedie waar je informatie kunt vinden in alle talen, zo ook over een gebroken heup. We delen een aantal onderwerpen rondom een gebroken heup die worden besproken op Wikipedia, met daarbij een kleine omschrijving:

Klachten en verschijnselen
Een gebroken heup ontstaat vaak door een ongeluk of een val. Als er sprake is van pijn in de heup, bovenbeen, knie of de liestreek en er kan niet meer worden gelopen op het been die iets korter is dan het andere been is het waarschijnlijk een gebroken heup. 

Ben jij benieuwd naar de inzet op valpreventie? Download het whitepaper.

De risicofactoren
Een veel voorkomende risicofactor van een gebroken heup is botontkalking, dit heet ook wel osteoporose. Maar er zijn meerdere risicofactoren namelijk de ziekte van Paget en botkanker.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door een arts d.m.v. een röntgenfoto, hier is de breuk vrijwel altijd duidelijk te zien. Vaak zijn de patiënten ouder dan 65 jaar en moet hun gebroken heup altijd geopereerd worden. Hierdoor wordt er preoperatief onderzoek gedaan. Naast de röntgenfoto wordt er ook een longfoto gemaakt, bloed afgenomen en er wordt een elektrocardiogram gemaakt. 

Epidemiologie
Ouderen en vrouwen hebben meer kan op een gebroken heup door botontkalking. Gemiddeld worden er 25.000 mensen per jaar opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken jaar. Maar liefst 8.000 mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een gebroken heup. Vrouwen ook vaker dan mannen, deze kans is ook groter bij het stijgen van de leeftijd.

Beleid
Een heupfractuur wordt behandeld door middel van een operatie. Deze operaties worden gedaan door een traumachirurg of een orthopedisch chirurg. Afhankelijk van het type breuk, wordt de breuk herstelt door osteosynthese of het gewricht wordt gedeeltelijk of zelfs helemaal vervangen door een endoprothese. 

Ben jij benieuwd naar de inzet op valpreventie? Download het whitepaper.

Prognose 
Ouderen en kwetsbare mensen lopen een groot risico als ze getroffen worden door een gebroken heup. Maar liefst 1 op de 3 van de 65-plussers die een heup breekt, overlijdt nog binnen een jaar. Dit risico blijft toenemen naar mate de leeftijd toeneemt. 50% blijft invalide na de operatie.

Revalidatie
Ouderen die “te goed” worden verklaard in het ziekenhuis mogen een paar dagen na de operatie thuis revalideren of in een verpleeghuis. Ouderen revalideren over het algemeen in een verpleeghuis. Dit is goedkoper, maar een langdurige ziekenhuisopname is ook niet nodig.

Preventie
Beweging houdt botten en spieren sterk. Er komt een veel leed kijken bij een heupfractuur en valpreventie staat daarom ook bij veel ouderenzorgorganisaties hoog op de agenda. Lees hier meer over valpreventie.

Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Het bericht Gebroken heup Wikipedia verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-wikipedia/feed/ 0
Gebroken heup ouderen https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-ouderen/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-ouderen/#respond Tue, 31 Mar 2020 13:22:26 +0000 http://www.wolkairbag.com/?p=1026968 Een gebroken heup komt zeer vaak voor en ontstaat meestal na een val of ongeluk. In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 25.000 heupfracturen per jaar (in de 65+ populatie) en dit neemt aantal neemt met de vergrijzing alleen maar toe. In 2018 is het aantal mensen dat overleed door een accidentele val (na vallen, struikelen […]

Het bericht Gebroken heup ouderen verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Een gebroken heup komt zeer vaak voor en ontstaat meestal na een val of ongeluk. In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 25.000 heupfracturen per jaar (in de 65+ populatie) en dit neemt aantal neemt met de vergrijzing alleen maar toe. In 2018 is het aantal mensen dat overleed door een accidentele val (na vallen, struikelen of uitglijden) met 600 gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, zo publiceerde het CBS. Een opvallend punt is dat het aantal personen dat door de gevolgen van een val na meer dan 30 dagen overleed, in tien jaar bijna is verdubbeld. De grootste oorzaak voor ‘laat’ overlijden na een val is het breken van de heup. 

Er komt veel leed bij een heupfractuur kijken en voorkomen is daarom beter dan genezen. Lees hier meer over valpreventie.

Het heupgewricht bestaat uit een heupkom en een heupkop. Meestal is er bij een gebroken heup sprake van een breuk vlak onder de heupkop of vlak onder de hals van de heup, het bovenbeenslot. Als de heup gebroken is kan er niet meer op het been worden gestaan. Het been is meestal korter dan het andere been en de voet kan naar buiten gedraaid zijn. Het is belangrijk dat de patiënt direct naar het ziekenhuis gaat voor controle. De arts zal een röntgenfoto maken om te checken of de heup echt gebroken is en waar precies. De behandeling hangt van de plaats en de stand van de breuk af. 

Een gebroken heup moet eigenlijk altijd geopereerd worden en dit wordt zo spoedig mogelijk uitgevoerd. De patiënt moet na de operatie zo snel mogelijk revalideren en weer proberen te lopen. Ouderen herstellen langzaam als ze in bed blijven liggen en hebben dan vaak te maken met bijkomende klachten als doorligplekken. 

Ben jij benieuwd naar de inzet op valpreventie? Download het whitepaper.

Er zijn meerdere soorten operaties mogelijk. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, de breukplaats, de stand van de breuk en de conditie van de patiënt. De heup kan worden geopereerd door bijvoorbeeld een of meerdere schroeven te plaatsen in een plaat, een stevige schroef met een pen in het bovenbeen bot, een gedeeltelijk heupprothese of een gehele heupprothese. 

Het herstel hangt onder andere af aan de gezondheid van de patiënt. Een dag na de operatie van de gebroken heup mogen de ouderen al gaan proberen om te lopen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut worden er oefeningen gedaan om het zelfstandig lopen zo snel mogelijk op te kunnen pakken.

Na de operatie kunnen er een aantal complicaties ontstaan zoals: veel pijn, wondontstekingen en bloeduitstortingen. De patiënt kan ook problemen krijgen met zijn of haar mobiliteit en andere gezondheidskwalen. De geplaatste schroeven, platen en/of pennen kunnen ook losbreken of uitbrelen omdat ze niet bestand zijn tegen de vrijgekomen krachten. Er kunnen diepe ontstekingen ontstaan van het geplaatste kunstmateriaal, gelukkig komt dit zelden voor. 

Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val. Lees hier meer.

Het bericht Gebroken heup ouderen verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-ouderen/feed/ 0
Gebroken heup hersteltijd https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-hersteltijd-2/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-hersteltijd-2/#respond Tue, 31 Mar 2020 13:21:43 +0000 http://www.wolkairbag.com/?p=1026961 Patiënten die op latere leeftijd een heupoperatie moeten ondergaan, hebben een grotere kans om verward en gedesoriënteerd te raken. Dit kan weer afnemen wanneer de lichamelijke toestand verbetert. Het is daarom belangrijk dat een patiënt na een heupoperatie goed revalideert. Een operatie aan een gebroken heup duurt ongeveer 30 minuten tot een uur. Vervolgens worden […]

Het bericht Gebroken heup hersteltijd verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Patiënten die op latere leeftijd een heupoperatie moeten ondergaan, hebben een grotere kans om verward en gedesoriënteerd te raken. Dit kan weer afnemen wanneer de lichamelijke toestand verbetert. Het is daarom belangrijk dat een patiënt na een heupoperatie goed revalideert.

Een operatie aan een gebroken heup duurt ongeveer 30 minuten tot een uur. Vervolgens worden een aantal zaken gecontroleerd zoals; de ademhaling, de bloedruk en de pols. Als dit allemaal goed is wordt de patiënt naar de verpleegafdeling gebracht. Het is belangrijk om veel te bewegen na de operatie, niet direct maar 4 uur na de operatie mag de patiënt al het bed uit. Dit wordt uiteraard wel gedaan onder begeleiding van een fysiotherapeut of een verpleegster. Na de tweede dag worden bewegingsoefeningen samen met een fysiotherapeut, uitgebreider en vaker gedaan en moet de patiënt ook zelf meer gaan lopen. Het lopen wordt gedaan met behulp van een looprek om de kracht rustig op te bouwen. Zodra de patiënt zelfstandig kan lopen met het looprek, mag de patiënt thuis verder herstellen. 

In de weken dat de patiënt thuis is wordt er, dankzij de oefeningen en begeleiding, door de fysiotherapeut weer vertrouwen gegeven in het bewegen. In de eerste twee weken wordt er elke dag bijgehouden wat de patiënt zelfstandig kan. Het been van de patiënt kan na de operatie dikker zijn dan het andere been. Het kan enkele weken duren voordat dit vermindert, maar door beweging neemt de zwelling sneller af. Ook de pijn wordt na ongeveer 1 à 2 weken minder.

Ben jij benieuwd naar de inzet op valpreventie? Download het whitepaper.

Het herstel na een operatie aan een gebroken heup vraagt veel inspanning en inzet van de patiënt. Het is daarom ook moeilijk om in te schatten hoelang de totale hersteltijd precies zal zijn. De genezing duurt drie tot vier maanden. Het opbouwen van de conditie duurt langer, ongeveer een half jaar. Dit alles ligt natuurlijk ook aan de leeftijd en de conditie van de patiënt. De totale herstelperiode na een gebroken heup kan tot ruim een jaar duren. Het kan ook zijn dat de patiënt blijvende complicaties ervaart bijvoorbeeld dat het lopen minder goed gaan en de patiënt een met loopkruk moet blijven gebruiken. Vaak zijn er dan ook aanpassingen in huis nodig. 

Er komt een veel leed kijken bij een heupfractuur en voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen Lees hier meer over valpreventie.

Steeds meer senioren maken gebruik van Wolk heupairbag. Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val en op die manier een heupfractuur te voorkomen. Lees hier meer.

Het bericht Gebroken heup hersteltijd verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-hersteltijd-2/feed/ 0
Valangst hoogtevrees https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valangst/valangst-hoogtevrees/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valangst/valangst-hoogtevrees/#respond Tue, 31 Mar 2020 13:19:24 +0000 http://www.wolkairbag.com/?p=1026933 Hoogtevrees is geen ziekte, afwijking of aandoening. Het is aangeboren. Eigenlijk heeft iedereen een soort van angst voor afgronden en hoogtes. Dit is een menselijk instinct. Wij mensen zijn niet gewend om op grote hoogten te staan uitkijkend op hele diepen afgronden. Kinderen zijn bij een 5 meter hoge toren bang en terughoudend, hetzelfde geldt […]

Het bericht Valangst hoogtevrees verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Hoogtevrees is geen ziekte, afwijking of aandoening. Het is aangeboren. Eigenlijk heeft iedereen een soort van angst voor afgronden en hoogtes. Dit is een menselijk instinct. Wij mensen zijn niet gewend om op grote hoogten te staan uitkijkend op hele diepen afgronden. Kinderen zijn bij een 5 meter hoge toren bang en terughoudend, hetzelfde geldt voor dieren. Het is dus gezond om last te hebben van lichte vorm van hoogtevrees.

Het is een beschermingsinstinct dat ons beschermt tegen gevaarlijke situaties. Hierdoor denken we goed na en bereiden we ons bijvoorbeeld goed voor bij het beklimmen van een berg of als we naar beneden lopen van een steile afgrond. We houden ons vast aan de leuningen en zouden nooit zonder voorzorgsmaatregelen een berg afgaan.

Symptomen van hoogtevrees

Deze symptomen van hoogtevrees worden alleen ervaren wanneer iemand zich op een, volgens hun, hoog punt bevindt:

 • Hij of zij kan niet meer helder denken.
 • Een verhoogde hartslag en/of pijn op de borst.
 • Een hoge adem wat kan leiden tot een hyperventilatie.
 • Het gehele lichaam of delen van het lichaam kunnen trillerig en/of zweterig aanvoelen.
 • Iemand kan tintelingen en duizelingen voelen. 
 • De persoon kan een gevoel krijgen alsof hij of zij doodgaat of flauwvalt. 

Valangst is een verwant aan hoogtevrees. Valangst is wanneer iemand continu bang is om te vallen en voor de gevolgen van een val. Door valangst worden dagelijkse activiteiten vermeden die een persoon wel zou kunnen doen.

Symptomen van valangst

Valangst heeft meerdere symptomen: 

 • Iemand kan paniek en angst voelen wanneer hij of zij denkt een valrisico te lopen.
 • Iemand kan alledaagse situaties vermijden uit angst om te vallen.
 • Iemand kan gebruik maken van een loophulpmiddel terwijl dit niet nodig is, dit kan juist averechts werken.
 • Iemand kan irreële gedachten hebben. Door de angst kan een situatie worden overdreven in vergelijking met de realiteit. 
 • Iemand kan op een gekunstelde manier gaan bewegen om zo een val te voorkomen, dit kan ook juist averechts werken. 
 • Iemand kan lichamelijke klachten voelen zoals: hartkloppingen, een verdoofd of een slap gevoel in de benen, duizeligheid, druk op de borst, beven of trillen, zweten en koude rillingen, benauwdheid en een droge mond.

Als deze symptomen en situaties herkend worden, kunt u naar uw huisarts gaan om dit te bespreken. De huisarts kan u hiervoor doorverwijzen naar een specialist, deze specialist zal samen met u een persoonlijk plan op te stellen om de klachten te verminderen. 

Wil je meer weten over inzetten op valpreventie? Download het Whitepaper.

Het bericht Valangst hoogtevrees verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/valangst/valangst-hoogtevrees/feed/ 0
Gebroken heup pijn https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-pijn/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-pijn/#respond Tue, 31 Mar 2020 13:16:39 +0000 http://www.wolkairbag.com/?p=1026971 De heup verbindt het bekken en het bovenbeen. Het heupgewricht bestaat uit een heupkom en een heupkop, Aan het bovenbeen zit de heupkop en deze valt in de heupkom van het bekken. De heupkom draait soepel rond in de kom, hierdoor kan er makkelijk bewogen worden. Als de heup gebroken is, zit de breuk meestal […]

Het bericht Gebroken heup pijn verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
De heup verbindt het bekken en het bovenbeen. Het heupgewricht bestaat uit een heupkom en een heupkop, Aan het bovenbeen zit de heupkop en deze valt in de heupkom van het bekken. De heupkom draait soepel rond in de kom, hierdoor kan er makkelijk bewogen worden. Als de heup gebroken is, zit de breuk meestal net onder de heupkop. 

Wil je meer weten over de inzet op valpreventie? Download kosteloos het Whitepaper.

Een gebroken heup ontstaat meestal door een ongeluk of een val. Bij een breuk is er veel pijn te voelen in het been, de heup of de lies. Door de pijn kan er niet meer op het been gelopen worden. De heup moet zo snel mogelijk geopereerd worden. Tegen hevige pijn krijgt de patiënt pijnstillers. Tijdens de operatie wordt de patiënt onder gehele narcose gebracht of krijgt de patiënt een ruggenprik. Een ruggenprik is een prik om pijn te verdoven en wordt gezet dichtbij de wervelkolom. Er zijn twee verschillende soorten ruggenprikken:

 • Spinale ruggenprik: bij deze prik worden de benen en het onderlichaam verdoofd. De prik kan worden gezet als de patiënt rechtop zit en de rug bolt. De prik wordt voorzichtig ingespoten tussen twee verschillende werveluitsteeksels. De patiënt kan zijn of haar benen tijdelijk niet meer bewegen. Deze pijnstilling kan ongeveer 1 tot 1,5 uur werken.
 • Epidurale ruggenprik: deze prik is bedoeld als pijnbestrijding na de operatie. In de uitvoering lijkt deze prik veel op de bovenstaande ruggenprik, maar bij een epidurale prik blijft het er een slangetje achter in de rug. Door dit slangetje kan pijnstilling worden gegeven, zelfs dagen na de operatie. Uiteraard wordt dit slangetje dagelijks gecontroleerd. Dit wordt gebruikt voor operaties vanaf de borst tot de benen. Hier kan de patiënt zijn benen nog wel bewegen.

Een narcose wordt meestal toegepast bij operaties die lang duren. Een narcose zorgt ervoor dat de patiënt tijdelijk in een diepe slaap terechtkomt waardoor hij of zij niks van de operatie meekrijgt. Helaas zal de patiënt na de operatie ook nog veel pijn gaan voelen. De pijn zal ongeveer 1 à 2 weken na de operatie verminderen. Het wordt ook aangeraden om pijnstillers te gebruiken gedurende die tijd. Het kan zijn dat de huid juist gevoelloos is na de operatie. Dit gebeurt regelmatig omdat de oppervlakkige huidzenuwen zijn doorgesneden. Het kan enkele maanden duren voordat dit is hersteld maar kan ook blijvend zijn. 

Er komt een veel leed en pijn kijken bij een heupfractuur en voorkomen is dan ook beter dan genezen. Lees hier meer over valpreventie.

Wolk heupairbag heeft als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val zodat dit leed bespaard kan blijven. Lees hier meer.

Het bericht Gebroken heup pijn verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/gebroken-heup-pijn/feed/ 0
Revalidatieproces na gebroken heup https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatieproces-na-gebroken-heup/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatieproces-na-gebroken-heup/#respond Tue, 31 Mar 2020 13:15:40 +0000 http://www.wolkairbag.com/?p=1026931 Na een heupoperatieoperatie is het goed om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Een dag na de operatie moet u eigenlijk al af en toe uit bed om even te gaan zitten. Uiteraard krijg je hier hulp bij door een verpleegkundige en een fysiotherapeut. Het revalidatieproces bij een gebroken heup gaat heel snel […]

Het bericht Revalidatieproces na gebroken heup verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Na een heupoperatieoperatie is het goed om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Een dag na de operatie moet u eigenlijk al af en toe uit bed om even te gaan zitten. Uiteraard krijg je hier hulp bij door een verpleegkundige en een fysiotherapeut. Het revalidatieproces bij een gebroken heup gaat heel snel van start. Na 2 dagen mag je weer beginnen met lopen (tenzij je specialist anders adviseert). Je mag elke dag loopoefeningen doen met je fysiotherapeut. Zodra je eraan toe bent mag je weer zelfstandig gaan lopen. Niet direct hele stukken maar rustig aan mag je beginnen. Jouw fysiotherapeut, die heel het revalidatieproces begeleidt, laat je zien hoe je het looprekje en de krukken het beste kunt gebruiken. Naar onze verwachting heb je deze tot maximaal 3 maanden na de operatie nodig.

Zodra je geen medische behandelingen meer nodig hebt, kan je het ziekenhuis verlaten. Hoeveel dagen dit na de operatie is verschild uiteraard per patiënt, maar meestal is dit ongeveer 5 dagen na de operatie. Je kunt verder revalideren in een verzorgingstehuis of thuis.   

Thuis revalideren kan alleen als er 24 uur per dag iemand is die voor je kan zorgen. Zorg er wel voor dat je loop ondersteunende producten hebt zoals een looprekje of een krukje. Denk ook aan een toilet verhoger en klossen om je bed iets te verhogen. In de douche en in het toilet kun je handgrepen laten installeren. Zorg ook voor een stoel met leuningen in de douche en een stevige stoel in de woonkamer. Dit alles zorgt voor een beter revalidatieproces van een gebroken heup. 

Wil je meer weten over de inzet op valpreventie? Download kosteloos het Whitepater.

Adviezen traplopen en autorijden
Adviezen tijdens het revalidatieproces van een gebroken heup met autorijden en het traplopen: 

Traplopen

Als je de trap opgaat: 

 • Zet eerst je niet-geopereerde been op de traptrede
 • Zet vervolgens jouw geopereerde been en de kruk op dezelfde trede
 • Zet daarna je niet-geopereerde been weer op de volgende traptrede, enzovoorts. 

Als je de trap afgaat: 

 • Zet als eerst de kruk op de trede
 • Zet dan het geopereerde been op die trede
 • Zet vervolgens het andere been op de trede

Autorijden

 • De eerste 6 weken mag je zelf niet autorijden. Daarna is het per patiënt anders. Mocht je na deze 6 weken weer genoeg beheersing hebben over jouw geopereerde been, dan kun je weer autorijden. Overleg wel eerst altijd even met jouw fysiotherapeut en controleer de voorwaarden van jouw autoverzekering.
 • Bij het instappen in je auto is het verstandig om eerst te gaan zitten op de autostoel en vervolgens je benen naar binnen te draaien. 

In dit artikel las je adviezen die je helpen tijdens het revalidatieproces na een heupoperatie. Wil je meer weten over de inzet op valpreventie? Download kosteloos het Whitepater.

Het bericht Revalidatieproces na gebroken heup verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/gebrokenheup/revalidatieproces-na-gebroken-heup/feed/ 0
Technologie en ouderen https://www.wolkairbag.com/kennisbank/zorgtechnologie/technologie-en-ouderen/ https://www.wolkairbag.com/kennisbank/zorgtechnologie/technologie-en-ouderen/#respond Tue, 31 Mar 2020 13:14:28 +0000 http://www.wolkairbag.com/?p=1026932 Sommige ouderen zitten op Facebook en Instagram terwijl andere hier nog nooit van gehoord hebben of nog nooit een computer hebben aangeraakt. Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis en moeten daarom wel gebruik maken van technologie om dit zolang mogelijk vol te houden. Een onderzoek van de Gemeente Den Haag en het LIMC-Campus toonde […]

Het bericht Technologie en ouderen verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
Sommige ouderen zitten op Facebook en Instagram terwijl andere hier nog nooit van gehoord hebben of nog nooit een computer hebben aangeraakt. Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis en moeten daarom wel gebruik maken van technologie om dit zolang mogelijk vol te houden. Een onderzoek van de Gemeente Den Haag en het LIMC-Campus toonde aan dat ouderen die technologie toepassen in hun dagelijks leven een betere kwaliteit van leven ervaren. Ook blijkt dat de afname van de fysieke kwaliteit van ouderen een stuk minder wordt. De onderzoekers komen tot 4 duidelijke conclusies: 

 • Cruciaal is dat digitale hulpmiddelen echt passen bij de behoeften van de ouderen. 
 • Digitale technologie werkt voor ouderen alleen als ze daar ondersteuning bij krijgen.
 • Technologische hulpmiddelen om langer thuis te wonen werkt alleen als dit de vraag is van een hulpbehoevende. 
 • Ouderen staan alleen open voor technologische hulpmiddelen als ze hele goede en uitgebreide informatie ontvangen hierover. 

Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat de wethouder Zorginnovatie van de Gemeente Den Haag deze aanbevelingen over neemt. Zij gelooft er in dat zorginnovatie daarin de toekomst heeft. Ze legt uit dat ze mensen niet voor machines wil vervangen maar om met techniek meer mensen mens te laten zijn. Dankzij dit onderzoek wordt ook het vooroordeel verbroken dat ouderen en digitale techniek niet samengaan. Als de technologie betrouwbaar is en op maat kan worden geleverd, is dit voor ouderen een goede oplossing.

Meer weten over de inzet op valpreventie? Download het Whitepaper.

Dit onderzoek is gestart in 2016 als uitwerking van het Zorg en ICT-programma en is nu onderdeel van het actieprogramma innovatie en zorg 2019-2022. Het doel hiervan si om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen met behulp van technologie. Onderlinge verbondenheid en technologiegebruik zouden aan dit doel bijdrage denken ze. Hieronder een aantal voorbeelden van technologische innovaties waardoor ouderen langer thuis kunnen wonen. 

– Slimme huishoudelijke apparaten die draadloos verbonden zijn met het internet zorgen voor een eenvoudig besturingssysteem. Apparaten zoals thermostaten, alarmsystemen maar ook wasmachines kunnen met één knop op een tablet of smartphone worden aangezet. 

– De zorgvraag verandert. Heel veel zorginstellingen in Nederland bieden zorg op afstand. Dit kan betekenen dat mensen die zelfstandig wonen een gepersonaliseerd alarm krijgen met een achterliggende meldcentrale. Zelfstandig wonende kunnen ook via een tablet een huisartsconsult krijgen en ook zelf met de nodige apparatuur hun hartritme meten.

– Sensorsystemen in huis zijn tegenwoordig ook erg populair. Dankzij de slimme sensoren kan elke beweging worden gevolgd in huis en zo kan een val ook direct herkend worden. De sensoren kunnen zien of de persoon zelf kan opstaan of niet. Zo niet, gaat er een alarm af bij de zelfgekozen contactpersoon.

– Ook Wolk heupairbag maakt het voorsenioren mogelijk om langer thuis te blijven wonen en meer vrijheid te ervaren. Dit komt omdat zij minder valangst ervaren doordat hun val gebroken wordt wanneer zij vallen en hierdoor heupfracturen voorkomen. Meer weten over de inzet op valpreventie? Download het Whitepaper.

Het bericht Technologie en ouderen verscheen eerst op Wolk Heupairbag.

]]>
https://www.wolkairbag.com/kennisbank/zorgtechnologie/technologie-en-ouderen/feed/ 0